TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Zihinsel dönüşüm olmadan toplumsal dönüşüm olmaz!

SONY DSCYükseköğretim sistemini eleştiren Prof. Tarhan, "Artık başarı deha çıkışına bağlı. Facebook, twitter buna örnek. Biz de başarabiliriz" dedi.

YÖK’te çifte standart

Üstün zekâlı çocuklarla ilgili Eğitim Fakültesi altında bölüm açmayı düşündüklerini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ancak YÖK'ün buna izin vermediğini kaydetti. Prof. Tarhan, "Onay alamamamızın da hiçbir gerekçesi yok, aynı zamanda bir standart da yok. A üniversitesine o bölümü açtırmazken B üniversitesine açtırabiliyor. YÖK yetmiyor ve sistem adaletli çalışmıyor. YÖK'te çifte standart daha doğrusu standartsızlık var. Ben YÖK Başkanın iyi niyetle çalıştığını düşünüyorum ama kanunun değişmesi gerekiyor. 30 sene önceki kanun uygulanmaya çalışılıyor " diye konuştu.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan'la yükseköğretimin temel sorunlarını vakıf üniversitelerinin durumunu konuştuk.

Prof. Tarhan, üniversitelerde araştırma ve geliştirmeye ağırlık verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bazı akademisyenler bile farkında değil! Zihinsel dönüşüm olmadan toplumsal dönüşüm olmuyor. Önceden ekonomik başarı sermaye birikimine bağlıydı ama bu çağda ekonomik başarı daha çok deha çıkışlarına bağlı. Facebook, twitter birer deha çıkışları. Biz bunu rahatlıkla yapabilecek bir toplumuz. Bu deha çıkışları için zemin hazırlanmıyor, AR-GE anlayışı eksik bizde" diye konuştu.

İnsanın sadece bilgi yüklenen bir varlık değil aynı zamanda psikolojik ve sosyal bir varlık olduğunu kaydeden Tarhan, "Bir üniversite bunları göz önüne almalı. Üniversitelerin amaç sadece bilgiyi ürün haline dönüştürmek, sanayileşmek değil bilgi sermayesini artırırken psikolojik sermayeyi de artırmak olmalı" dedi. Pozitif psikolojinin Öz-bilinç, Öz yönetim, Sosyal bilinç ve İlişki yönetimi olarak 4 ayağı olduğunu kaydeden yüksek öğrenim politikalarında belirsizlik olduğunu ifade ederek şunları söyledi: " Bu belirsizlik nedeniyle sürekli kurallar ve kanunlar değişiyor. En önemlisi de adil davranmak elbette. Bizde özel girişimciliği üç kağıtçılıkmış gibi gören bir algı var. Bunu yapanla yapmayanı ayırt etmezse dürüst çalışanın motivasyonu bozuluyor." Prof Tarhan, en önemli projelerinden birinin 'Yalan makinesi' olduğunu belirterek bu üretebilecek alt yapılarının bulunduğunu açıkladı.

Yüksek burs kalitesiz malı çağrıştırıyor

Tarhan üniversitelerin öğrencilere sundukları yüksek burslu reklamlara ilgili şunları söyledi: Salı pazarında vardır ya, akşam elinde mal kalmasın diye damping deyip ucuza mal satarlar. Aslında çoğu bunların kalitesiz maldır. Gel bana, gel bana diyerek yapılan tanıtımlarda üniversitenin onuru zarar görüyor. Sağlık sektöründe bir reklam sınırlaması var. Üniversitelerin bu tarz reklamlarına da bir sınırlama getirilmesi gerekiyor. Üniversite imajını zedeliyor bu reklamlar.

SÖZCÜ

Okunma : 4777

 

Haberler

Foto Galeri