Üsküdar Üniversitesi ile Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (SBMT), psikiyatride küresel Nöro-Teknoloji Konsorsiyumu’nda ortaklık kurdu.
Üsküdar Üniversitesi, beyin haritalama ve tedavi alanında dünyaca bilinen Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (SBMT) ile birlikte psikiyatri alanında önemli bir adım atarak küresel Nöro-Teknoloji Konsorsiyumu’nda ortaklık kurdu. Los Angeles'ta 27 Şubat - 2 Mart 2025 tarihlerinde düzenlenecek “22. Nöro-Teknoloji Kongresi” nde, psikiyatride nöroteknoloji, farmakoloji, biyoteknolojik ve tıbbi cihaz iyileştirmelerine yeni bir boyut kazandırmak hedefleniyor.
Nobel ödüllü nöropsikiyatrist Eric Kandel ve Prof. Dr. Tarhan
Kaliforniya'da bulunan ve birçok uzmanlık alanında faaliyet gösteren uluslararası derneklerden biri olan Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (Society for Brain Mapping and Therapeutics - SBMT), psikiyatri alanında ilk küresel Nöro-Teknoloji Konsorsiyumu’nu oluşturarak Üsküdar Üniversitesi ile ortaklık kurdu.
Tarhan: “Diğer tüm dernekleri, üniversiteleri aramıza katılmaları için davet ediyoruz"
ABD’nin Los Angeles kentinde 27 Şubat - 2 Mart 2025 tarihleri arasında düzenlenecek “22. Nöro-Teknoloji Kongresi” için Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Orta Doğu Beyin Girişimi (ME+) Başkanı, Beyin ve Beyin Sağlığı ve Hastalıkları Haritalama ve Tedavileri Derneği (SBMT) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şunları söyledi:
"Üsküdar Üniversitesi hasta bakımının ön saflarında yer almıştır ve bu konsorsiyumla diğer tüm dernekleri, üniversiteleri, ilaç, tıbbi cihaz, biyoteknoloji ve hücre teknolojisi şirketlerini, ruhsal bozukluk şikayeti olan hastalar için daha iyi teşhis ve klinik çözümler tasarlamada aramıza katılmaları için davet ediyoruz."
Dünya Psikiyatri Birliği (WPA) Seçilmiş Başkanı ve SBMT Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Thomas Schulze de "Üsküdar Üniversitesi ve SBMT'nin bir araya gelerek öncülük etmesinden ve diğer dernekler ile ilaç firmalarını da bu önemli çalışmaya katılmaya davet etmelerinden gerçekten çok memnunum" ifadesinde bulundu.
Prof. Dr. Tarhan başkanlığında Üsküdar Üniversitesi Prof. Dr. Metin, Prof. Dr. Ergüzel, Prof. Dr. Dilbaz, Prof. Dr. Kesebir ve Prof. Dr. Noyan'dan oluşan Türk heyeti
Bu iş birliğini tüm üniversitelere ve endüstri liderlerine açılacak
Aralarında Prof. Dr. Nevzat Tarhan, NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin ve Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Prof. Dr. Sevim Işık'ın da bulunduğu Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi araştırmacıları ve hekimlerinin birçok sunum yaptığı ve söyleşide yer alacağı kongrenin, bu iş birliğini tüm üniversitelere ve endüstri liderlerine açacağı ifadelerine de yer verildi.
Konsorsiyumun gelişip büyümesi hedefleniyor
Nöro-Teknoloji Konsorsiyumu’nun, kafa tabanı cerrahisi, omurga cerrahisi, epilepsi, nöro-modülasyon, nörodejeneratif bozukluklar (Parkinson Hastalığı, Alzheimer Hastalığı, Multipl Skleroz), nöroteknoloji, yapay zeka, robotik, nöro-mühendislik, hücre ve immünoterapi, nöro-onkoloji, otizm, nöro-psikiyatrik bozukluklar, nöroradyoloji, fonksiyonel nöroşirürji, nanoteknoloji, nöro-fotonik, spor hekimliği, nörotravma ve askeri tıp, oftalmoloji ve optometrinin yanı sıra cerrahi eğitim (kafa tabanı, periferik sinir ve göz ameliyatları) için en son teknolojileri ve farmasötik müdahaleleri sergileyen biyo-beceri laboratuvarları gibi konuları ele alan 15 oturumdan oluşan “22. Nöro-Teknoloji Kongresi” ile gelişip büyümesi hedefleniyor.
“Heyecan verici bir konsorsiyum…”
Western Üniversitesi Psikiyatri Profesörü, SBMT yönetim kurulu üyesi ve SBMT Psikiyatri alt komitesi eş başkanı Dr. Dave Baron da yaptığı açıklamada, "Bu gerçekten heyecan verici bir konsorsiyum ve benzersiz bir kongre, psikiyatrist meslektaşlarıma şiddetle tavsiye ediyorum çünkü bu konsorsiyumda tanıştığınız bilim adamları ve gruplar dünya standartlarında. Bu yıl, diğer birçok armatür ve dünyaca ünlü bilim insanının yanı sıra spor psikiyatrisi panelinde Olimpiyatçılar var.” ifadelerini kullandı.
Panellerde yenilikçi tedaviler ele alınacak
NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz ise, “Türkiye'deki Nöropsikiyatrik Bozukluklar İçin Güncel Protokoller” panelinin moderatörlüğü yapacak. Panelde, nöroteknolojik müdahaleler, farmakolojik tedaviler ve bütünleştirici ruh sağlığı stratejileri dahil olmak üzere en son araştırmalar, klinik yaklaşımlar ve yenilikçi tedaviler ele alınacak.
Üsküdar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel de “Ruh Sağlığında Telepsikiyatri ve Yapay Zeka Paneli”nde eş moderatör olarak yer alacak.
Uluslararası araştırmacıların yer alacağı oturumlarda Ruh Sağlığında Sporun Rolü, Psikiyatri Eğitiminin Dünü, Bugünü ve Geleceği, Madde Kullanım Bozuklukları, Genomikteki Gelişmeler, Klinik Araştırmalar ve Toplum Psikiyatrisi, Psikiyatride Uluslararası İş birliği: Zorluklar ve Fırsatlar ve Beyin Stimülasyonu ve Nöromodülasyon konuları yer alacak.
Dr. Johnson, SBMT Vakfı Direktörü Dr. Babak Kateb ve Türk heyeti lideri Prof. Tarhan ile birlikte
Konsorsiyuma ABD, Avrupa, Orta Doğu ve Asya delegasyonlarının da dahil
Bu konsorsiyumun, Üsküdar Üniversitesi ile SBMT arasında imzalanan mutabakat zaptından (MoU) sonra ivme kazandığı ve nöro-teknolojilerin dönüşümü, paylaşımı, entegrasyonu ve ticarileştirilmesi yoluyla nöro-diagnostik ve tedavilerin hızlandırılması amacıyla oluşturulduğuna dikkat çekilerek, konsorsiyuma ABD, Avrupa, Orta Doğu ve Asya delegasyonlarının da dahil olduğu bildirildi.
SBMT Psikiyatri Alt Komitesi Eş Başkanı ve Sunder Vakfı Başkanı Dr. Keerthy Sunder ise “Kongrenin sadece bilimsel çalışmaların paylaşılacağı bir platform değil, aynı zamanda disiplinler arası iş birliğinin güçleneceği ve nöropsikiyatri alanında yeni fırsatların keşfedileceği bir ortam olacağına inanıyoruz." dedi.
Beyin, davranış ve sağlık bilimleri alanında çalışmalar yürütülüyor
Üsküdar Üniversitesi, bilimsel gelişmeleri yakından takip eden bir kurum olmanın yanı sıra, beyin, davranış ve sağlık bilimleri alanında önemli çalışmalar yürüten de bir üniversite. Dünya Beyin Haritalama Vakfı, Massoudi Vakfı ve Aramis Therapeutics, SBMT ve Üsküdar Üniversitesi ile bu küresel konsorsiyumu genişleten ana ortaklar arasında yer alıyor.
Okunma : 65
ÜHA