Üsküdar Üniversitesi ile Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği arasında işbirliği protokolü imzalandı. ‘5. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’ ni kapsayan işbirliği protokolü kapsamında Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Dernek Başkanı Mesut Yıldırım bir araya geldi. PDR ve Psikoloji arasında kurulacak işbirliğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Tarhan, geleceğin ruh sağlığına önderlik edecek PDR’cilerin yetişmesinin önemine vurgu yaptı.
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Senato Salonunda düzenlenen protokol imza törenine, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan başta olmak üzere Rektör Danışmanı Prof. Dr. Sırrı Akbaba, Genel Sekreter Selçuk Uysaler, Pozitif Psikoloji Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan, Kurumsal İletişim Daire Başkanı Tahsin Aksu, Etkinlik Yöneticisi Dağhan Rasim Işık ve Medya İlişkileri Uzmanı Ayşe Nur Akçelik katılım sağladı.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneğinden ise Genel Başkan, Psikolojik Danışman Mesut Yıldırım başta olmak üzere Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği temsilcilerinden Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Pişkin, Genel Sekreter-Psikolojik Danışman Mehmet Fatih Kılıç, Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı-Uzman Psikolojik Danışman Cemalettin Parıltılı, Proje ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı-Uzman Psikolojik Danışman Melike Uslu Taş, Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı-Psikolojik Danışman Ahmet Duran ve Basın Yayından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı-Psikolojik Danışman Alperen Arslan hazır bulundu.
Düzenlenen toplantıda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) bölümünün Psikoloji bölümünün bir parçası olduğunu ifade eden dernek yönetimi, bu iki alan arasında iş birliği sağlanması gerektiğinin altını çizdi.
Prof. Dr. Tarhan: “Geleceğin ruh sağlığına önderlik edecek ekibi PDR’ciler yetiştirecek”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan PDR ve Psikoloji bölümleri arasında büyük farklar olmadığına dikkat çekerek, bu iki alan arasında iş birliğinin artırılması gerektiğini vurguladı. Tarhan; “PDR bölümü kurulduğundan bu yana Türkiye’de insanların ihtiyaçlarına göre çalışmalar ortaya koyuyor. Psikoloji bölümü ve diğer yakın alanlar olarak insanların ihtiyaçlarını karşılama noktasında plan yapıyor ve çözüm yolları düşünüyoruz. Özellikle PDR temelinde kurulmuş bir Üniversite olarak şu anda Türkiye’nin geleceğinde rol alacak gençlerde psikolojik rehberlik derslerine çok önem veriyoruz. Gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesinde önderlik yapacak kişileri oluşturacak ekibi, psikolojik rehberlik yapacak ekibi PDR’ciler yetiştirecek. Bu uzmanlar Türkiye’nin ihtiyacı çerçevesinde, kendi değerleri ışığında geçmişten ders alıp, gelecek için çalışmalar yapmalı. PDR alanı bir ihtiyacı karşılayacak önemli bir alan.” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “PDR ve Psikoloji derslerinin %90’ı benzer”
PDR ve psikoloji bölümleri arasında fark olmadığına dikkat çeken Tarhan, “Bu iki alanda verilen dersler yüzde 90 oranında benzer. Bu iki alan arasında kurulacak iş birlikleri çok önemli. Mesleki tutuculuk bizim en zarar gördüğümüz meselelerden biri. Bu çok sıkıntılı bir durum, önemli olan yapılacak hizmetlere odaklanmak. Rehber öğretmenler rol model olarak görülen meslek grubundanlar. Bu dünyanın gidişatına göre en çok ihtiyacımız olan alanlardan biri. Bizi hedeflerimize götürecek iş birlikleri kurmamız gerekiyor. Geçmişten dersler çıkarıp, Psikoloji ve PDR bölümleri ortak çalışmalar yapmalı.” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “PDR ve Psikoloji arasında kurulacak işbirlikleri çok önemli”
PDR’ciler sayesinde çocuklarda görülen bazı hastalıklara erken tanı konması artık çok daha kolay ve önemli bir hale geldiğini vurgulayan Tarhan, “Çocuklarda görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite rehber öğretmenlerin yaptığı görüşmeler ve testler ile erken fark edilir hale geldi. Unutmayalım ki PDR’cilerin asıl ve en önemli görevleri öğrencilerin ruh sağlığını korumak. Okullarda en çok rol model alınan kişiler rehber öğretmenler. Tüm bu nedenlerden dolayı Psikoloji ve PDR arasında kurulacak iş birlikleri çok önemli” ifadelerini kullandı.
Mesut Yıldırım: “Psikoloji ve PDR çatışmasının kimseye bir faydasının olmadığı kanaatindeyim”
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı, Psikolojik Danışman Mesut Yıldırım psikoloji ve PDR bölümlerinin ortak çalışma alanına sahip olduğuna dikkat çekti. Yıldırım; “Psikoloji ve PDR çatışmasının kimseye bir faydasının olmadığı kanaatindeyim. Ruh sağlığı meslek gruplarının toplum nazarında bir sorumlulukları var. Kendi aramızdaki çatışmalar hizmet alanına da etki ediyor. Nihayetinde bu alanda herkese yer var, sınırları, yeterlilikleri ve yetkinlikleri ile topluma hizmet edilmesi gerekiyor. Biz bunu gerçekleştirmediğimiz takdirde hayat boşluk kabul etmiyor, birileri bu boşlukları dolduruyor ve vatandaşlarımızı maddi ve manevi olarak istismar edebiliyor. Sonrasında onları toparlamak yine biz ruh sağlığı uzmanlarına kalıyor. Burada olmaktan dolayı çok mutluyuz.” dedi.
Prof. Dr. Metin Pişkin “PDR bölümü meslekî şovenizm ile psikoloji alanında dışlanmaya yönelik tavırlarla karşılaşıyor”
PDR mezunlarının kariyerlerinde yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Prof. Dr. Metin Pişkin ise meslekî şovenizmin kendini yetiştiren PDR mezunlarının işsiz kalmasına neden olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Pişkin “Bizim mezunlarımızın sınavlarda ortaya koydukları başarılar ile akademik anlamda büyük bir değer niteliğindeler. Bu nitelikli insan gücü dar bir alana sıkıştırıldı. Şu an sayıları 20 binleri bulan mezun – işsiz sayıları bizi rahatsız ediyor. Bu insanlara yetkinlikleri ve çalışmaları doğrultusunda özel sektörde alan açmak gerekiyor. Bu yetkinlikler ile vatandaşa dokunabilecekleri alan açmalısınız. Toplumda azımsanmayacak bir arz- talep durumu var. Bu boşluğun yetkin personelle doldurulmasını sağlayan yasal düzenlemeler yapılmalı. Aksi halde yetkin olmayan insanlar, ticari amaçlarla çok farklı noktalara çekebilir. Bizim sizden talebimiz klinik psikoloji noktasında dar bir alana sıkıştırılmış çatışmanın körüklenmesi değil. Çünkü mezunların yalnızca yüzde 3’ü klinik psikoloji alanında kariyerine devam ediyor. Oranlara bakıldığında PDR çok daha geniş bir alanı kapsıyor fakat meslekî şovenizm ile dışlanmaya yönelik tavırlarla karşılaşıyor.” ifadelerini kullandı.
Fikir alışverişinin ardından taraflar arasında iş birliği geliştirme kararı alınırken, “5. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi İş Birliği Protokolü” imzalandı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan törene katılan tüm katılımcılara kendi kitaplarından oluşan bir kitap seti hediye etti.
Fotoğraf çekiminin ardından toplantı, iyi dilek temennileri ve ortak çalışma kararı ile son buldu.
Okunma : 1096
ÜHA