TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Üsküdar Üniversitesi Hangi Ayrıcalıkları Sunuyor?

Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, T.C Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün “Çevrimiçi Üniversite Tanıtım Günleri” kapsamında düzenlediği “Benim Tercihim” programının konuğu oldu. Tarhan, Kurucu Rektörlüğünü üstlendiği, Davranış Bilimleri ve Sağlık alanında Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesinin eğitim olanakları ve fırsatları hakkında aday öğrencilere bilgi vererek aday öğrencilerin sorularını cevapladı.

“Türkiye’nin Beyin Üssü: Üsküdar Üniversitesi”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesinin kuruluşundan itibaren izlenilen yolu ve benimsedikleri mottoyu şu şekilde ifade etti; “Biz ilk başta yola NPİSTANBUL Beyin Hastanesi ile çıktık. Nöropisikiyatri hastanesiydi. O zaman dünyada bir tek Almanya’da vardı beyin hastanesi. İkincisini de biz kurmuş olduk. Bilimin geleceği nörobilimde. Biz de nörobilim odaklı bir beyin hastanesi kurduk. Fakat orada bazı çalışmaları yapabilmemiz için bir üniversite hastanesi olmamız gerekti o dönemin şartlarında. Ben de tabiri caizse ceketim hariç bütün mal varlığımı bağışlayarak 2011 yılında Üsküdar Üniversitesini kurdum. Hastaneden sonra kurduğumuz üniversitenin mottosu ise “Türkiye’nin Beyin Üssü Üsküdar Üniversitesiydi” burada vurgulamak istediğimiz şey tematik ve nörobilim odaklı bir üniversite olduğumuzdu. Bizim AR-GE odağımız nörobilimdir.” Dedi.

“Güçlü akademisyen kadrosu, güçlü eğitim”

Üsküdar Üniversitesi fakülte ve bölümleri hakkında bilgi veren Tarhan; “Lisans olarak İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve iki yıl önce açtığımız Tıp Fakültemiz var. Önlisans olarak da Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu var. Şu an Sağlık Bilimleri Fakültemizde 13 bölüm var. Türkiye’de Sağlık Bilimleri Fakülteleri içerisinde en çok bölümü olan üniversiteyiz. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda ise 61 programımız var. Üsküdar Üniversitesi olarak en iyi akademik kadroyu oluşturduğumuzu söyleyebilirim. Güçlü akademisyen kadrosu, güçlü eğitim anlayışıyla hareket ediyoruz.

Kuruluşumuzdaki diğer bir hedefimiz ise mühendislik bilimleri ile sağlık bilimlerini birleştirmek vardı. Bu yüzden Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ni kurduk. Bu fakülte içinde Biyomühendislik, Yazılım Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği gibi diye bölümler var mesela. Özellikle Pandemi sürecinde Biyomühendisliğin, Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi bölümlerin ne kadar önemli olduğunu anladık. Bizim laboratuvarlarımız, altyapımız donanımlı olduğu için bölgede pandemi hastanesi ilan edilen 10 hastaneden birisi olduk. Böyle zamanlarda bu bölümlerin önemi daha iyi anlaşılıyor.” İfadelerini kullandı.

UNESCO TWAS tarafından tek Türk Mükemmeliyet Merkezi seçildik!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, UNESCO TWAS tarafından belirlenen tek Türk Mükemmeliyet Merkezi Üsküdar Üniversitesi olduğunu belirtti; “Davranış Bilimleri ve Sağlık alanında Türkiye’nin ilk tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi, UNESCO TWAS tarafından Mükemmeliyet Merkezi olarak seçilen kurumlar arasında tek Türk Üniversitesi oldu. Üsküdar Üniversitesinin sahip olduğu laboratuvar ve araştırma merkezlerinin donanımlı olması çok büyük bir etken oldu. Bu durum ülkemiz açısından da ciddi anlamda bir prestij artışı demek.” Şeklinde konuştu.

“Pandemi sürecinde eğitime hiç ara vermedik”

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle eğitimde online sisteme geçildiğini ve Üsküdar Üniversitesi olarak pandemi sürecini çok iyi yönettiklerini dile getiren Tarhan; “Teorik bilgileri uzaktan öğretebiliriz ama uygulama ve laboratuvar uzaktan olmaz. Bunlara bir şekilde öğrencinin temas etmesi gerekiyor. Bunun dengesini iyi kurmak gerekiyor. Pandemi sürecinde biz krizi iyi yönettiğimizi düşünüyoruz. Pandemiden önce online öğretim konusunda zaten ciddi projeler başlatmıştık. Covid-19 pandemisi ortaya çıkınca iki hafta içerisinde altyapısı hazır olan projemizi devreye soktuk. LMS sistemimiz ile öğrencilere canlı ders imkânı sunduk. LMS sisteminin yanı sıra Zoom programı ile de destekledik.

Öğrenciler, Zoom üzerinden de canlı ders yaptı. Ayrıca zaten uzun süredir kullandığımız ve Üsküdar Üniversitesi Yazılım Planlama Birimi tarafından geliştirilen STIX sistemi ile öğrenciler ve akademisyenler kesintisiz bir şekilde bilgi paylaşımı yapabildi. Tüm bunların haricinde Üsküdar Üniversitesi televizyonunda iki yeni kanal kurarak öğrencilere online dersler de verdik. Biz pandemi sürecinde de eğitime hiç ara vermedik.” Dedi.

“Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde İşaret Dili dersi veren tek üniversiteyiz”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Hazırlık Sınıfı ve dil eğitimi hakkında bilgi verdi. Tarhan; “İngilizce bölümlerde hazırlık zorunlu. Diğer bölümlerde de isteğe bağlı hazırlık sınıflarımız var. Hazırlık sınıfı kadromuzu da güçlendirdik. İngilizce hazırlığın yanı sıra Üsküdar Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi (ÜSTÖMER) adı altında Türkçe hazırlık sınıfımız da bulunmakta. Çünkü bizim Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya’dan da çok fazla öğrencimiz var.

Onlara da Türkçe hazırlık sınıfı açtık. Bu dönemde onlar da uzaktan öğretimle eğitimlerine devam ettiler. Hazırlık sınıflarının yanı sıra fakültelere seçmeli ders olarak İspanyolca, Rusça, Çince, Arapça gibi ikinci yabancı dil eğitimlerini de öğrencilerimize seçenek olarak sunmaktayız. İspanyolca dersine çok fazla rağbet var. Yabancı dil eğitiminin haricinde Türkiye’de ilk defa işaret dili dersini Sağlık Bilimleri Fakültemizde ders olarak biz koyduk. Mesela mezun olan bir hemşire öğrencimiz sağır veya dilsiz olan hastalarıyla daha rahat iletişim sağlayabilecek.” İfadelerini kaydetti.

“Öğrencilerimizi Erasmus ile yurtdışına gönderiyoruz”

Üsküdar Üniversitesi’nin Dünya’daki pek çok üniversite ile anlaşmalı olduğunu ifade eden Tarhan, Erasmus ile öğrencileri dünyanın saygın üniversitelerine gönderme imkânlarının olduğunu, öğrencilerin bu sayede şirket, kurum ve kuruluşlarda staj fırsatı da yakaladığını belirtti.

“Türkiye’nin ilk Bilim ve Fikir Festivali’ni gerçekleştirdik”

Üsküdar Üniversitesi’nin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle 2013 yılından beri liselere yönelik gerçekleştirdiği Bilim ve Fikir Festivali’ne değinen Tarhan; “Türkiye’nin ilk Bilim ve Fikir Festivali’ni gerçekleştirdik. Bu festival sayesinde gençleri gözlemlemeye, düşünmeye, araştırmaya ve proje üretmeye yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu sene 7’ncisini düzenleyecektik fakat Covid-19 pandemisi nedeniyle yapamadık.” Dedi.

“Öğrencilerimize şehrin göbeğinde üniversite imkânı sunuyoruz”

Prof. Dr. Tarhan, İstanbul’un en merkezi noktalarındaki yerleşkelerde konforlu bir eğitim olanağı sunduklarını ifade etti. Tarhan, “Kampüs olarak çok merkezi bir yerdeyiz. Toplu taşıma araçları ve özel araçlar ile tüm kampüslerimize ulaşım çok kolay. Öğrencilerimize şehrin göbeğinde üniversite imkânı sunuyoruz. Üniversite ve yaşam iç içe.” İfadelerini kullandı.

“Geniş burs olanaklarımızla öğrencilerimizin yanındayız”

Üsküdar Üniversitesi çatısı altında eğitim gören öğrenciden her üçünden ikisinin burslu okuduğunu belirten Tarhan; “Yükseköğretim Kurumu’nun yeni yönetmeliği ile vakıf üniversitelerinde %75 burs olanağı kaldırıldı. Fakat biz geniş burs olanaklarımızla öğrencilerimizin yanındayız. %25, %50, tam burs seçeneklerinin yanı sıra tercih bursu, sporcu bursu, mütevelli heyeti bursu, çalışma ve yemek bursu gibi burs seçeneklerimizden tüm öğrencilerimizin yararlanmasını istiyoruz. Aday öğrenciler de tercih döneminde burs olanaklarımız için bizi takipte kalsınlar.” Şeklinde konuştu.

“Sosyal aktiviteler için çok güçlü altyapımız var”

Öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif çalışmalara olan ilgilerinden çok memnun olduğunu dile getiren Tarhan; “Üniversitemiz bünyesinde bulunan 80’i aşkın öğrenci kulübümüz var. Bu kulüplerde öğrencilerimiz istedikleri aktiviteleri belirli şartlar çerçevesinde gerçekleştirebiliyorlar. Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğümüz kulüplerin yapacakları etkinliklere destek vermek için her zaman hazır durumda. Bunun yanı sıra Spora gençler çok ilgili. Basketbol, masa tenisi, korfbol, futbol takımlarımız var. Yapılan maçlar sonucu aldığımız pek çok derece de mevcut. Sosyal aktiviteler için çok güçlü altyapımız var.” Dedi.

“Kaliteyi en önemli silahımız olarak görüyoruz”

Üsküdar Üniversitesinin kuruluşundan bu yana kurum olarak dış kaynak kullanmadan ilerleme kaydettiklerini söyleyen Tarhan; “Biz kaliteyi en önemli silahımız olarak görüyoruz. Üniversite olarak kuruluşumuzdan beri dış kaynak kullanmadan kendi kaynaklarımızı kullanarak geliştik ve gelişmek istiyoruz. Bizim amacımız gençlere altyapı hazırlamak.  Gayret onlardan, altyapı bizden.” İfadelerini kaydetti.Üsküdar Üniversitesinin mottosu olan Eleştirilebilirlik, Özgürlükçülük, Katılımcılık, Çoğulculuk anlayışına da değinen Tarhan, bu maddelerle öğrencilere eleştirme imkânı ve bunun peşi sıra gelen özgürlükçülük imkânı sunduklarının da altını çizdi.

Okunma : 2245

ÜHA

 

İlgili

09 Ocak 2023
"Kişisel Haberler" içerisinde
05 Ocak 2017
"Kişisel Haberler" içerisinde
21 Nisan 2021
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri