TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Tartışmalarınızı doğru mu yapıyorsunuz

Tartışmaların da kuralları var. Peki siz tartışmalarınızı doğru mu yapıyorsunuz? Mutlaka okuyun..

kavgaAmaç gerçeği ortaya çıkarmak ise sonuçlar güzel ve faydalı oluyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlatıyor…

Tartışmanın doğru yapılması gerektiğine dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, savaşın istisna, barışın ve hoşgörünün esas olduğunun unutulmadan hareket edilmesi gerektiğini vurguluyor. Tarhan, eğer kişi tartışmaya, kafasında yumuşak, barışçıl, sulha dayalı önceliklerle başlarsa, son sınırda ses tonunu yükseltme, kavga gibi istisnai durumlar olsa dahi tartışmanın uzlaşma ile sonuçlanacağının altını çiziyor.

Timaş Yayınlarından okuyucusuyla buşulan “Güzel İnsan Modeli” isimli kitabında Rektör Tarhan konuyu ayrıntısıyla ele alıyor. Doğru Tartışma bölümünde Tarhan;

nevzat_tarhan

“Kuran-ı Kerim’de Allah Hz. Musa’ya, firavunu imana davet ederken yumuşak davranmasını tavsiye eder. Yine Allah, Hz. Peygamber’e Uhud Savaşında katı yürekli olmadığı, bağışlayıcı ve affedici olduğu için çevresindeki insanların dağılıp gitmediğini söyler.

İNSAN KİŞİLİĞE DEĞİL KÖTÜ ALIŞKANLIKLARA DÜŞMAN OLMALI

Diyalog ve hoşgörüde metot da çok önemlidir. Bir hekim hastaya değil hastalığa düşman olur ve o hastalığı yok etmeye çalışır. İnsanın da karşı tarafın kişiliğine değil, onun kötü alışkanlıklarına düşman olması gerekir. Kişiliğe düşman olunduğunda diyalog kurulamaz. Taraflar ancak kişiliklerinin benimsendiğini hissederlerse sağlıklı diyalog kurulur.

TARTIŞILMASI GEREKEN KONULAR İFADE EDİLEBİLMELİ

Kişiye, kendisinin iyi bir insan olduğu fakat bazı konuların tartışılması gerektiği söylenirse uyumlu bir diyalog kurulabilir. Şirket yönetimlerinde de bu metot çok önemlidir. Buyurgan ve otoriter bir tarzla yaklaşıldığında karşı taraf şirketin yönetiminde yardımda bulunmaz ve işbirliğine açık olmaz. İşbirliğine açık olabilmeleri için onlara “Bu şirketi birlikte yöneteceğiz, ortak faydamız var” şeklinde yaklaşıldığında sonuç alınır.

Yapılan araştırmalara göre, şirket yönetiminde kurumsal sadakat oluşumunda birinci sırada insanların işyerlerini sevmeleri gelir. İkinci sırada geleceğini güvende hissetme, üçüncü sırada ise aldıkları ücret yer almaktadır. Kişinin geleceğini güvende hissetmesi ve işyerini sevmesi için kendisine değer verildiğini, fikirlerine saygı duyulduğunu hissetmesi gerekir.”

Şaban Özdemir (NPGRUP)

Okunma : 3022

 

İlgili

01 Kasım 2011
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri