TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Sanal zorbalıkla mücadele nasıl olmalı

Avustralya’da, sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarına dadanan kişilerin baskı ve tehditleriyle hayatı kâbusa dönen öğrenci intihar etti. Peki sanal zorbalık nasıl mücadele etmeli.


Untitled-1Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlatıyor… Geçtiğimiz günlerde Avustralya'da yaşanan intihar olayı tüm dünyada yankı buldu. Çünkü intiharın gerekçesi önlem alınmazsa benzerlerini tetikleyecek cinsten. Sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarına dadanan kişilerin baskı ve tehditleriyle hayatı kâbusa dönen lise öğrencisi Şeniz Erkan, çözümü intiharda buldu.

Kendini trenin altına atarak can verdi. Avustralya hükümeti şimdi benzer olayları önlemek, sanal zorbalıkla mücadele için 125 milyon dolarlık bir kaynak ayırdı. Peki sanal zorbalığın çözüm ne? Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlattı… TVNET’te yayınlanan, Ahmet Rıfat Albuz’un sunduğu “Atlas” programına konuk olan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan son günlerde konuşulmaya yeni başlanan sanal zorbalığa ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu.

Bir kişinin, bir başka kişiyi internette sürekli taciz etmesi, baskı altına alması anlamına gelen siber zorbalık (Cyber bullying), özellikle Batı’da son dönemlerde yaygın kullanılmaya başlanan bir kavram oldu. Çünkü internet kullanımının yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte okul bahçelerindeki kavgalar sanal dünyaya taşındı. Okulda iyi anlaşamayan öğrenciler kavgalarını sanal ortamda savaşa götürüyor ve hayatlarını birbirlerine zehir ediyor. Avustralya’da yaşanan son olay ise bunun bir kanıtı.

nevzat_tarhan

Sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarına dadanan kişilerin baskı ve tehditleriyle hayatı kâbusa dönen lise öğrencisi Şeniz Erkan, kendini trenin altına atarak intihar etti. Bunun üzerine tüm dünyada alarm verildi. Televizyon programında gazeteci Ahmet Rıfat Albuz’un konuya ilişkin sorularını cevaplayan Tarhan şunları söyledi.

SANAL BAĞIMLILIK İLE İLGİLİ HER ŞEYİ ÖĞRENİN...TIKLAYIN...


SANAL ÇETELEŞME“Özellikle ergenlik dönemindeki gençlerde görülüyor bu durum. Amaç, hedefe oturtulan kişiyi sözlü tacizlerle ve ya görüntülerle kötü durumda bırakmak. Kendisine zarar veriliyor duygusuyla ruh haline olumsuz etki eden mesajlar göndererek psikolojisinin bozulmasını sağlamak. Bir anlamda psikolojik tacizin sanal ortamda uygulanması diyebiliriz. Ergenlik döneminde çeteleşme vardır.

Burada da çeteleşme söz konusu. Bir grup kuruluyor, hedef seçiliyor ve taciz başlıyor. Siber zorbalığın bir ayağı da cinsellikle ilgili ayağı. Özellikle genç kızların görüntüsünü alıp herkese, okul arkadaşlarıyla paylaşımı var. Bu durum özellikle kız çocuklarını çok etkiliyor hatta depresyona kadar sürüklüyor. Onurları ve kendilerine olan saygıları zedeleniyor. Bu konu düzenlenen uluslar arası psikiyatri kongrelerinde de son dönemlerde tartışılıyor. Özellikle ABD de güvenli internet oluşturulması çalışmaları sürdürülüyor. Bu kapsamda bu suçlara da tehdit ve hareketlerde olan cezanın getirilmesi öneriliyor.

BU KİŞİLER TEDAVİ EDİLMELİ


Hasta ise bu kişiler tedavi edilmeli. Bir çoğu kişilik, karakter sorunu olan öz denetimi, dürtü becerisi gelişmemiş kişilerden oluşuyor. Dur, düşün, yapı beceremiyorlar. Beynin ön becerilerini geliştirememiş kişiler bunlar. Fiziksel gelişimini tamamlasalar da zihinsel gelişmiyorlar. Öfke kontrolü yapamıyorlar.

EBEVEYN DENETİMİ ÖNEMLİ


Bu gibi benzer vakaların yaşanmaması için ailelere çok önemli görevler düşüyor. Zayıf aile ve kötü arkadaşlıklarda bu vakalar daha yoğun görülüyor. Bu nedenle ailede paylaşım çok önemli. İnternetin yasaklanması değil seçici davranımın özendirilmesi gerekiyor.

SANAL ZORBALIK NEDİR?


SİBER zorbalık (Cyber bullying), özellikle Batı’da kullanılan bir kavram. Bir kişinin, bir başka kişiyi internette sürekli taciz etmesi, baskı altına alması anlamına geliyor. Bilhassa öğrenciler, okulda iyi anlaşamadıkları başka çocuklara hayatı internette zehir ediyor. Zorbalık okul bahçelerinden sanal aleme taşıyor. İntiharın ardından “sanal zorbalığı” mercek altına alan Avustralya ve İngiltere basını, aileleri uyardı. Avustralya Başbakanı Julia Gillard çocuk yaştaki gençler başta olmak üzere, ebeveynlere, “Daha dikkatli olun ve hemen polise bildirin” çağrısı yaptı.  

PROGRAMI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ...

Şaban Özdemir (NPGRUP)

Okunma : 4402

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri