Üsküdar Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Siyer Vakfı Hanımlar Çalışmalarının “Ahlak Yılı Hanımlar Konferansları” nın konuğu oldu. ‘Evlilik ve Aile Ahlakı’ üzerine önemli değerlendirmelerde bulunan Tarhan, aileyi bir arada tutan en önemli ortak değerin ahlaki değerler olduğunu söyledi. Ailenin ortak normları yoksa o ailede her türlü kötülük yol bulur diyen Tarhan, kapital bir eğitim sistemine dayalı okulların çocukları korumadığını, çocukların kaybolup gittiğini kaydetti. Tutarsız, kuralsız ortamlarda sevgi ve güvenin oluşmadığını da vurgulayan Tarhan, “Nesillere sağlam bir ahlak öğretemezsek çocuklarımız Hollywood’un çocukları oluyor.” dedi.
“Kuralsız ortamlarda sevgi ve güven oluşmuyor”
Instagram canlı yayını şeklinde gerçekleştirilen programda tutarsız ve kuralsız davranışların olduğu yerde sevgi ve güven ortamının oluşmadığını, bunların oluşmasının ancak tutarlılığa bağlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu. “Bir baba sadece eve para ve ekmek getirmek, evin ihtiyaçlarını sağlıyorsa babalık rolünün sadece bir görevini yerine getirmiş olur. Babanın evdeki diğer rolleri eş ve baba rolüdür. Bunların hepsini ayrı ayrı yaşaması lazım. Sadece iş adamı rolünü yapıp eve ekmek getiren bir kimse olarak kalırsa baba ve eş rolünü ihmal etmiş olur. Evi sıcak ve sevimli bir hale getiremez. Bu nedenle ailenin güvenli alan olması aile tanımında çok önemlidir. Bu tanımlardan sonra aile değerleri geliyor ama temel değer budur. Evde güven alanı olmazsa maddi, manevi birikimlerin olması önemli değil. Çocuğu sabah öpüp koklayıp akşam olunca ona bağırıp çağırınca çocukta güven oluşmaz. Sevgi var ama güven yok çünkü tutarsızlık var. Tutarsız ilişki ve disiplinlerde, kuralsız ortamlarda sevgi ve güven oluşmuyor. Güvenin oluşması için muhakkak içinde sevgi olan kararlı, tutarlı ve devamlı bir disiplin ortamının olması lazım.” Dedi.
Aileyi bir arada tutan en önemli değer; Ahlak!
Prof. Dr. Tarhan, ahlak eğitiminin çocuk yaşta başladığını ve bu eğitim verilmezse çocukların ‘Hollywood çocukları olacağının altını çizdi. Tarhan; “Ahlaka biyopsikososyal sipritüel boyutta bakmak gerekiyor. Ahlakın insan beyninde suç davranışı araştırılırken bazı kişiler neden suç işliyor diye araştırılırken beynin frontal bölgeleri bozulmuş, insanlar ahlaki normları öğrenemiyorlar. Beynimizin frontal bölgesi olmazsa medeniyet olmazdı. İnsanı insan yapan beynin ön bölgesidir ve insan davranışıyla ilgilidir. Onun için ahlak bu bölgenin eğitimidir aslında ve çocuk yaşta başlıyor. Aileyi bir arada tutan en önemli ortak değer ahlaki değerlerdir. Ailenin ortak normları yoksa o ailede her türlü kötülük yol bulur. Ahlak kavramı bunun için çok önemli. Eğitim sistemimizde ahlak öğretisi yok, çok zayıf bir şekilde var. Nesillere sağlam bir ahlak öğretemezsek çocuklarımız Hollywood’un çocukları oluyor.” İfadelerini kullandı.
Kapital eğitim sistemine dayalı okullar çocukları korumuyor…
Aile kurumunun son sığınak olduğuna dikkat çeken Tarhan; “Otokrat ailelerde korkuya dayalı bir disiplin olur. Çocuk anne babanın dediğinden çıktığı zaman ailenin tam tersi bir çocuk olur. Yüz, iki yüz sene önce anne babanın hatalarını toplumdan, aile çevresinden düzeltenler oluyordu. Şimdi bunları düzelten çevre ve mahalle yok. Zaten eğitimimiz de kapital bir eğitim sistemine dayalı okullar çocukları korumuyor ve çocuklar kaybolup gidiyor. O halde ailemiz son sığınaktır. Ailemiz son kalmış güvenli alandır ve bunu hiç unutmamamız gerekiyor. Aileye son sığınak özelliğini kaybettirirsek yirmi sene sonra birbirini yiyen insanların olduğu bir topluma döneriz. Küresel barışın kalmadığı gibi sosyal barış da kalmaz.” Dedi.
“5S+1M kuralını ailede hayata geçirmemiz gerekiyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Hep söylediğim 5S+1M kuralı vardır. 5S; sevgi, saygı, sabır, sadakat ve samimiyet, 1M ise Manevi birikimlerdir. Bir ailede bu 5S+1M kuralı varsa o ailede problemlerin çözümü çok kolay olur. Bu kuralları ailede hayata geçirmemiz gerekiyor.” İfadelerini kaydetti.
Okunma : 1677
ÜHA