TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Tarhan: “Pandemiye Alışmayalım, Pandemiyi Yönetelim”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Diyarbakır İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından düzenlenen programın konuğu oldu. “Ailede Kriz Yönetimi” başlıklı konuşmasında önemli değerlendirmelerde bulunan Tarhan, Covid-19 pandemisinin en çok aileyi etkilediğini belirtti. Sosyal izolasyonu, insanlar psikolojik izolasyon gibi algıla diyen Tarhan, virüsü düşman gibi değil, yönetilecek bir durum olarak görmek gerektiğini söyledi. 


Prof. Dr. Tarhan: “Pandemiye Alışmayalım, Pandemiyi Yönetelim”

“Pandemiye bağlı olarak en çok yangın ailede çıkmaya başladı”

Covid-19 pandemisi ile hayatımıza giren sosyal izolasyon kavramını insanların yanlış anladığını ifade eden Tarhan; “Sosyal izolasyon, insanlarda psikolojik izolasyon gibi algılandı. İzolasyonu insanlar yanlış anladı. Bunun etkisiyle birey, kendine ve topluma karşı yabancılaşma yaşadı. Ve buna bağlı olarak en çok yangın ailede ortaya çıkmaya başladı. Özellikle Çin’de pandemi döneminden sonra boşanma dilekçeleri o kadar artmış ki mahkemeler dilekçeleri bir ay sonrasına erteliyormuş. Bununla ilgili Türkiye’de istatistiksel bir çalışma yapılamadığı için veri paylaşamıyoruz ama etkilenmemesi mümkün değil. Bizim aile yapımızda daha fazla koruyan dinamikler var.” İfadelerini kullandı.

“Pandemiyi düşman değil, yönetilecek bir durum olarak görelim”

Covid-19 pandemisinin ardından tüm dünyada psikolojik pandemilerin ortaya çıkabileceğini vurgulayan Tarhan; Pandemi geçse bile eski sosyal hareketliliğimize dönmemiz 1-2 yılımızı alacak. İnsanlar arasındaki ilişkilerde yeni normlar geliştirmemiz gerekiyor. İnsanlar bedeni rahatlığa ve lükse alışmıştı. Özgürlüğümüzün kısıtlandığı pandemi süreciyle birlikte ölümün ne kadar yakın olduğu görülmüş oldu. Bu sürecin kriz boyutu olduğu kadar insanlık olarak ders çıkarabileceğimiz bir fırsat boyutu da var. Salgın bize; boş zaman, sağlam psikoloji eğitimi ve manevi birikimlerimizi artırma fırsatı olmak üzere üç önemli hediye verdi. Virüsü düşman gibi değil, yönetilecek bir durum olarak görelim. Virüsü karşımıza almak yerine yanımıza alıp beraber yürümeliyiz. Bu, pandemiye alışmak değil, pandemiyi yönetmektir. ” Şeklinde konuştu.

“Covid-19’dan sonra psikiyatrik pandemi bekleniyor”

Covid-19 sonrası tüm dünyada psikiyatrik sorunların artmasının beklendiğini belirten Prof. Dr. Tarhan, “Postpandemik dönemde psikiyatrik hastalıklarda artış ve psikiyatrik pandemisi bekleniyor. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamaları var. Ayakta ve yatarak tedavi gören vakalar arttı. Klinik tecrübemizde 70 yaşına gelmiş, hayatında hiç antidepresan kullanmamış insanların karantina dönemindeki izolasyondan sonra kullandıklarını görüyoruz” diye konuştu.

Pandemiden en çok etkilenen 4 grup!

Tarhan, Covid-19 pandemisinden en çok dört grubun etkilendiğine dikkat çekerek; “65 yaş üstü kişiler, dezavantajlı vatandaşlar, çocuklar ve hoyratça yaşayanlar pandemiden en çok etkilenen dört grubu oluşturuyor. Hoyratça yaşayan kişileri de maskeye, temizliğe, sosyal mesafeye dikkat etmeyen, ‘Bana bir şey olmaz’ diyen ve virüse yakalanan kişiler oluşturuyor.” Dedi.

Okunma : 1600

ÜHA

 

İlgili

25 Kasım 2019
"Kişisel Haberler" içerisinde
12 Aralık 2017
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri