TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Tarhan, Kadına Şiddeti Önlemenin Yollarını TBMM’de anlattı

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonuna katıldı. Şiddetin bir sonuç mu yoksa sebep mi olduğunun iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çeken Tarhan, OECD'nin 2019'daki bir raporuna göre kadına yönelik ya da birlikte yaşadığı partnere yönelik şiddette Türkiye'nin dünya birincisi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Tarhan, Kadına Şiddeti Önlemenin Yollarını TBMM’de anlattı

'Türkiye dünya birincisi'

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, komisyon üyelerine yaptığı sunumda şiddetin bir sonuç mu sebep mi olduğunu anlamak gerektiğini belirtti.

Sadece hukuk veya kadın hakları açısından değil, aile açısından konuya bakılmasının önemine değinen Tarhan, OECD'nin 2019'daki bir raporuna göre kadına yönelik ya da birlikte yaşadığı partnere yönelik şiddette Türkiye'nin dünya birincisi olduğunu söyledi.

Tarhan, bu rapora göre Türkiye'den sonra ABD, Yeni Zelanda, Finlandiya, İsveç, Norveç gibi gelir seviyesi yüksek ülkelerin geldiğini kaydetti. Bazı istatistiklere de değinen Tarhan, Türkiye'de 2001-2018 arasında evlilik hızının yüzde 1.6 arttığına ancak boşanma hızının ise yüzde 54 yükseldiğine işaret etti.

Tarhan, Türkiye'de 5 kişilik hane sayısının 1994'ten 2016'ya kadar gittikçe azaldığını belirtti. Sosyal medyanın nesli değiştirdiğine de dikkati çeken Tarhan, bir çalışmaya göre gençlerin ailelerini "ayak bağı" olarak gördüğünü söyledi.

Prof. Dr. Tarhan, Kadına Şiddeti Önlemenin Yollarını TBMM’de anlattı 2

Birçok gelişmiş ülkenin, "Yüzde 50 başarısız olan bir yapıya yatırım yapılmaz" dediğini anlatan Tarhan, 2016 verilerine göre, evlilik dışı doğum oranlarının İzlanda'da yüzde 69, Norveç'te yüzde 56.2, İsveç'te yüzde 54.9, Finlandiya'da yüzde 44.9, Fransa'da yüzde 59.7, Türkiye'de ise yüzde 2.9 olduğunu ifade etti.

Tarhan, kadın ve erkeğin biyolojik olarak eşit olmadığını ancak haklarda ve fırsatlarda eşitlenmesi gerektiğini söyledi.

SPUTNİKNEWS 

//tr.sputniknews.com/turkiye/202106151044741654-tbmm-kadina-yonelik-siddetin-arastirilmasi-komisyonu-akademisyenleri-dinledi/

Okunma : 2508

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri