TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Tarhan: “Bir evde muhalefet yoksa demokratik işleyiş yoktur”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen “Gençlerle Baş başa Gençlik Şöleni” başlıklı programın konuğu oldu. ‘Bilinçli Genç Olmak’ başlığında gençlerle buluşan Tarhan, aile içindeki demokratik işleyişin önemine dikkat çekti. Tarhan, “Demokrasi, muhalefet olduğu için kutsal, onun için bir evde muhalefet yoksa demokrasi de yoktur.” dedi.


Prof. Dr. Tarhan: “Bir evde muhalefet yoksa demokratik işleyiş yoktur”

“Zaman ve mekandan bağımsız bir dünya başlıyor” 

Fatma Kevser Sümer’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen buluşmada, aile içindeki demokratik işleyişe dikkat çeken Tarhan; “Demokrasi, muhalefet olduğu için kutsal, onun için bir evde muhalefet yoksa anne ve baba ‘Ben ne dersem o olur’ diyorsa o evde demokratik işleyiş yoktur. Demokratik işleyiş olmayan yerde de otokrasi vardır. Onun için bizim üniversitenin birinci mottosu eleştirilebilirlik, ikincisi ise özgürlükçülük. Beynimizin ön bölgesi simülatör gibi çalışıyor. Evren bir simülasyon, mesela şuanda gelecek kuantumda. Şu anki bilgisayarlar bir müddet sonra çöpe gidecek. Zaman ve mekandan bağımsız bir dünya başlıyor. Metafizik dediğimiz fizik ötesi bir dünya karşımıza çıkıyor.” diye konuştu.

“Yanlışlar da mükemmelliğin bir parçasıdır”

Hataların da mükemmelliğin bir parçası olduğuna değinen Tarhan; “Tasavvuf kültürü bizi hakikate götürüyor. Hayat sadece dünya hayatından ibaret değil sonsuzluğa gidiyoruz. Onun için kötülükler, şerler, yanlışlar da mükemmelliğin bir parçasıdır. Bilinçli genç olmak bunları da göz önüne almayı gerektiriyor. Kendimizi motive etmek için amaç belirlemek lazım. Bir insanda motivasyonun en temel 3 ayağı vardır. Birincisi amaç belirlemek, ikincisi istek uyandırmak, üçüncüsü harekete geçmek. Amacı olmayan bir insan kendini motive edemez. Beynimizin çalışma sistemi var, mesela kendi kendini programlıyor. ‘Ben yarın kesin 4’te kalkacağım’ diye inanarak yatarsanız saat kurmanıza gerek yok, tık diye kalkarsınız. Bu beynimizin programlama yetkisine bağlı, diğer canlılarda bu yok genetik olarak sadece insanda var, bu özgür düşünce yeteneği, kendi zihnini programlama becerimiz var. İnsanda yeniliği arama geni var. İnsan bin sene önceki evini aynı yapmıyor ama bir örümcek ya da karınca bin sene önceki evini aynı yapıyor. Demek ki insanda anlam arayışı geni var, bunlara zihin üstü genler deniliyor.” ifadelerinde bulundu.  

Okunma : 1151

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri