Özel Hastaneler Platformu tarafından her yıl düzenlenen Sağlık Zirvesi’nin 9’uncusu, “Pandemi ve Sürdürülebilir Sağlık” teması ile ExpoNext Online Platform’da interaktif bir ortamda gerçekleştirildi. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı İsmail Yılmaz’ın katılımı ile açılan Zirvede Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmasında pandeminin insanlığa kazanım ve kaybettirdiklerine dikkat çeken Tarhan, pandeminin bizlere terk ettiğimiz insani ve evrensel değerlerin yeniden inşası fırsatı verdiğinin altını çizdi.
Düzenlenen Zirve kapsamında “Pandemi ve Özel Sağlık Sisteminde Hizmet Sunumu Yönetimi” konulu panelin moderatörlüğünü Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe üstlendi. Prof. Dr. Tarhan panelde “Koronavirüs Pandemisine Psikososyal Bir Bakış” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Tarhan, pandemi ile mücadelede sosyal izolasyondan daha çok sosyal işbirliği içerisinde olmanın önemine dikkat çekti.
“Pandemi bize beş risk ve üç fırsat sundu”
Koronavirüs pandemisinin insanlığa beş risk ve üç fırsat sunduğuna dikkat çeken Tarhan; “Pandemi insanlığın beş özelliğini bozarken, insanlığa üç şey kazandırdı. Pandemi bizim psikolojik iyi oluşumuzu, özgürlüğümüzü, beden rahatlığımızı, sosyal ilişkilerimizi olumsuz etkiledi. Ölümün yakın olduğunu hissettik. Ancak aynı zamanda bize üç hediye verdi. Serbest zaman, psikolojik sağlamlık ve dayanıklılık eğitimi ve terk ettiğimiz insani ve evrensel değerlerin yeniden inşası fırsatı.” Şeklinde konuştu.
“Sosyal işbirliği ile koronavirüs pandemisiyle mücadele edebiliriz”
Koronavirüs pandemisinin psikolojik çözüm yollarına değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “İlk olarak toplum kriz yönetiminin kuralları ile aydınlatılmalı. Belirsizlik giderilmeli, açık ve şeffaflığa devam edilmeli, karar mercileri eleştirileri tehdit olarak görmemeli. İkinci olarak uzmanlar konuşurken özellikle tıp kökenliler kendilerini hep kanıt temelli düşünmeye alıştırdıkları için insanlara ümit veremiyorlar. İnsanların biraz da ümit var olmaya ihtiyacı var. Üçüncüsü Çin tecrübesini raporlayan COVID-19 raporunda bir söz var ‘Pandemi sosyal izolasyonla değil sosyal işbirliği ile yenilir’ diye. Bu aynı zamanda ‘Sosyal mesafeyi açalım ama psikolojik mesafeyi daraltalım’ anlamına gelir. Sosyal iş birliği öncelikle aile içerisinde gerçekleştirilmeli. Sadece psikoloji profesyonelleri değil herkes iki kavramı evinde, işyerinde, sosyal çevresinde yaygınlaştırmalı. Bu iki değer “Şefkat ve Nezaket” tir. Herkes bir birini incitmemeye, ne söylediği kadar nasıl söylediğine de özen göstermeye dikkat etmeli. Özgürlüğümüz kısıtlandı ama insanlığımız kısıtlanmadı. Zihinsel esnekliğimizi devreye sokup yeni alternatifler geliştirebiliriz.” İfadelerini kullandı.
“Koronavirüs insanlığa pek çok fırsat sundu”
Prof. Dr. Tarhan, Koronavirüs Pandemisinin herkes tarafından tehlike olarak nitelendirildiğini ama insanlık adına pek çok fırsatı da kazandırdığını belirterek bu fırsatları şu şekilde sıraladı: “Koronavirüs gibi küresel bir durum özgürlüğümüzü kısıtladı ama bunun sonucunda dayanıklılık becerilerimiz arttı. Bazı haklarımızı kullanmadık ama kendimiz dışındaki insanları fark ettik ve empati yeteneğimiz gelişti. Mecburen evlerimize kapandık, evin çekici olması sonucu aile değerlerini kazandık ve ekonomik riskleri yönetmeyi öğrendik.” Dedi.
Okunma : 1733
ÜHA