Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Tenzile Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesinde Veli Akademisi Projesi kapsamında veliler ve lise öğrencileri ile bir araya geldi. Tarhan veli ve öğrencilere “Değişen Dünyada Gençlik” konusunda önemli paylaşımlarda bulundu.
“Endüstri 4.0’da dijital dönüşüm ortaya çıktı”
Değişen dünyada endüstri devriminden bahseden Tarhan, endüstri 4.0’ı kaçırmamamız gerektiğine değinerek Türk gençlerine teknolojik imkânların sunulması gerektiğini belirtti. Tarhan, “Endüstri 1.0’da buhar makinası bulundu. Buhar makinası ile birlikte güç ve sermaye daha çok buhar gücünü kullananların elinde toplanmaya başladı. Endüstri 2.0’da buhar makinasına ilaveten elektrik bulundu. Gücü sanayiyi elinde tutanlar buhar makinasından sonra elektriği kullananlar oldu sermaye onların elinde geçti. Endüstri 3.0’da 20’nci yüzyılın başında elektronik bulundu. Elektroniğin bulunması otomasyonu ortaya çıkardı. Bilgisayar teknolojilerini ortaya çıkardı. 21’inci yüzyılda da endüstri 4.0 ile dijital bir dönüşüm ortaya çıktı” şeklinde konuştu.
“Gençlerde dijital bağımlılık nedeniyle psikolojik izolasyon var”
Tarhan, ABD’de binayı havaya uçurarak 168 kişinin ölümüne neden olan Oklahoma bombacısı olayına dikkat çekerek, ABD Çocukları Savunma Fonu'nun hazırladığı rapora değindi. Tarhan, "Rapora göre Amerika'da 25 yaş altındaki üç genç AIDS nedeniyle ölüyor. Bir günde 6 çocuk intihar ediyor. Bir günde 18 yaşın altında 342 çocuk şiddet suçundan tutuklanıyor. Yine bir günde ergen annelerden 107 bebek doğuyor. 135 bin çocuk okula silah götürüyor. Bunun üzerine Manchester Üniversitesi yalnızlık ile ilgili bir çalışma yaptı. 16 – 24 yaşındaki gençler yalnız hissediyor dijital bağımlılık nedeniyle bu gençlerde sosyal izolasyon ve psikolojik izolasyon var” ifadelerini kullandı.
“Sadaka kültürü sosyal sorumluluk kampanyaları adı altında yapılıyor”
Batı’nın medeniyet krizi yaşadığını söyleyen Tarhan, bu krizi aşabilmek için Doğu medeniyetinde küçümsedikleri sadaka kültürünü sosyal sorumluluk kampanyaları adı altında yapmaya başladıklarını ifade etti. Tarhan, “Kapital sisteminin önerdiği hedonizmin yanlış olduğu anlaşıldı ve insanın artık başkalarını mutlu ederek mutlu olacağı öğretilmeye başlandı. Harvard bununla ilgili Pozitif Psikoloji dersini müfredata koydu daha sonrasında Yale Üniversitesi, Bristol Üniversitesi de Pozitif Psikoloji dersini müfredatına ekledi ve bu ders en çok tercih edilen ders oldu” dedi.
“Albert Einstein duygusal olarak zeki değildi”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mutluluk kavramının zekâ ile doğru orantılı olmadığını ifade ederek çarpıcı bir örneğe değindi. Nobel fizik ödüllü, mükemmel keman çalan, mükemmel satranç oynayan ve yüksek zekâya sahip Albert Einstein’ın evliliğinin 10’uncu yılında eşi ile çok sık sorun yaşadığını ve bu nedenle boşandığını belirterek Albert Einstein’ın mantıksal olarak çok zeki olduğunu ancak duygusal olarak zeki olmadığını ifade etti.
“Sevgiye, bağlanma eşlik ederse aşka dönüşür”
Aşk esnasında beynin özel kimyasallar salgıladığını belirten Tarhan, âşık olan kişinin mutluluk hormonu salgıladığını ifade etti. Aşk kelimesinin sarmaşık kelimesinden geldiğini belirten Tarhan, bağlanmanın sevginin bir ayağı olduğunu ve sevgiye bağlanmanın eşlik etmesiyle aşka dönüştüğünü ifade etti.
“Gençlerin 3 kırılgan noktası var”
Tarhan gençlere ihtiyaca uygun amaç verilmesi gerektiğini vurgulayarak gençliğin üç kırılgan noktası olduğunu söyledi. Tarhan, gençliğin 3 kırılgan noktasından birinin adalet beklentisi, diğerinin buyurgan yaklaşımdan nefret etme, sonuncusun da özgürlük beklentisi olduğunu kaydetti.
Program sonrası konuşmalarından dolayı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a Tenzile Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi Akademik Danışman Prof. Dr. Aşkın Asan tarafından çiçek taktim edildi.
Program toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.
Okunma : 3272
ÜHA