TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Uludağ Üniversitesi öğrencileriyle iki konferansta buluştu

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Uludağ Üniversitesi öğrencileriyle iki konferansta buluştu

Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Uludağ Üniversitesinde iki ayrı konferans verdi. Tarhan psikoloji ve PDR öğrencileri ile “ Çağımızın Hastalığı Narsizm”, hukuk öğrencileri ile de “Toplumda Adalet Algısı” nı konuştu.  

İlk konferans, Uludağ Üniversitesi Görükle Ana Kampüsü Mete Cengiz Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Hür Eğitimciler Topluluğu’nun düzenlediği konferansta Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Çağımızın Hastalığı Narsisizm” başlıklı sunum yaptı. Konferansa Uludağ Ünivresitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve rektör yardımcılarının yanı sıra psikoloji ve psikolojik rehberlik ve danışmanlık öğrencileri de yoğun ilgi gösterdi.

Konuşmasına kişiyi narsizme götüren Kaliforniya Sendromu ile başlayan Tarhan bu sendromla, hedonizm, egosentrizm, yalnızlık ve sonunda da kişide mutsuzluk ortaya çıktığını söyledi.
Modernizmin bencilliği beslediğine dikkat çeken Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu.

“Egoizm yalnızlığı, yalnızlık maddeye yönlendirdi”

“Egoizmin günümüzde bireysellik adı altında yüceltildi, bu da kişilileri daha bencil hale getirdi. Bencillikle kişiler daha da yalnızlaştı. Yalnızlık özellikle gençlerde bağlanma sorununu ortaya çıkardı. Yalnız kalan gençlerimiz bu ihtiyacını farklı kanallar üzerinden karşılar oldu. Madde, internet… Bu da bağımlılığı artırdı.”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Uludağ Üniversitesi öğrencileriyle iki konferansta buluştu 2

Narsist kişilerin zor kişilikler olduğunu vurgulayan Tarhan;

“Büyüklük hastalığı olan narsizm, lider hastalığı olarak da tanımlanıyor. Bakın Hitler’e. Hitler de narsistti. Tarihteki en büyük savaşı çıkardı. Etnik ırkçılık, etnik narsistlik yaparak.” Dedi.
Tarhan narsistlerin özelliklerini ise şu şekilde sıraladı:

“Narsistler övgü ile beslenirler”

“Narsistler sıradan olmaktan çok korkarlar ve depresyona karşı övgü ile beslenirler. Özel olduklarını hissetmek isterler. Sıradan olmaktan, pişti olmaktan çok korkarlar. Yeteneklerini abartırlar. Övgü ile beslenirler. Eleştiriye aşırı duyarlılar. Menfaatçidirle. Kin, öfke, kıskançlıkları fazladır. Büyük idaellerine ulaştıklarında gerçek kişilikleri ortaya çıkar. Her şey ideallerine ulaşana kadardır.”

Tarhan narsizmle mücadeleye ilişkin ise önemli uyarılarda bulundu.

“Narsizme karşı çıkmak değil onu yönetmek gerekir”

“Narsizmi yok edemezsiniz, hepimizin içinde uyuyan narsist parçalar vardır. Eğer bu parçaları beslersek büyür ve vücudumuzu kaplar. İnsan şeytansı ve meleksi özellikler taşır. Ne tam şeytansı ne de tam meleksi olabiliriz. Çünkü biz insansıyız. Narsiszmi ne kadar kontrol altına alırsak o kadar mutlu oluruz. Narsizme karşı çıkmak, yok etmek değil onu yönetmek gerekir.”

“Kibir soğan, sarımsak gibi”

Kibirin, narsizmin bir sarımsak, soğan gibi olduğunu belirten Tarhan, bu kişiler kendilerini ne kadar saklarlarsa saklasın açığa çıkacaktır ifadelerini kullandı.
Tarhan narsizmin son dönemlerde bir salgın gibi yayıldığını da sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Uludağ Üniversitesi öğrencileriyle iki konferansta buluştu 3

Uludağ Üniversitesinde ikinci durak ise “Toplumun Adalet Algısı” başlıklı konferanstı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan Adalet Topluluğunun düzenlediği konferansta hukuk fakültesi öğrencileri ile buluştu. Gemlik halkının da ilgi gösterdiği konferansa Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz da katıldı.

Hukuk, sosyal ve ahlaki normlardan bahseden Tarhan, insanın ahlaki, vicdani adaletini geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. Psikiyatri alanının son dönemlerde insan neden kötülük yapıyor, neden kana susamış, neden suç artmışı araştırırak kötülük problemine odaklandığını belirten Tarhan, adalet aileden baladığını dile getirdi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Uludağ Üniversitesi öğrencileriyle iki konferansta buluştu 4

Sevgi de bile adil olunması gerektiğini belirten Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu.

“Adalet aileyi bir arada tutan değer”

“Aile içerisinde anne ve baba çocuklarına karşı adil olmalı. Sevgilerini dahi eşit miktarda çocuklarına verebilmeli. Aksi halde çocuklar arasında problemler çıkar. Hz. Yusuf ile kardeşleri arasında yaşanan olay her birimiz biliyoruz. Eğer ailede adaletli iletişim, paylaşım yoksa adalet, huzur da olmayacaktır ailede. Adalet aileyi bir arada tutan değer. Adatelin 3 düşmanı var, benmerkezcilik, nepotizim, favorizm.”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Uludağ Üniversitesi öğrencileriyle iki konferansta buluştu 5

Tarhan programın sonunda okurlarına kitaplarını imzaladı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Uludağ Üniversitesi öğrencileriyle iki konferansta buluştu 6

Okunma : 7056

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri