TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Keşfetmek için hayal kurucu olmak gerekiyor”

Hayal kurmanın çok önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Hayaller insanda ihtiyaç uyandırıyor. İhtiyaç uyandıktan sonra ikinci aşamada ihtiyaç hissedilen şeyle ilgili istek uyanıyor. Üçüncü aşamada kendini harekete geçirme başlar. Motivasyona sebep olur bu. Keşfediciliğin en büyük özelliği hayal kuruculuktur. Hayal kuran kişiler amaca yönelik hayaller kurarlar.” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Keşfetmek için hayal kurucu olmak gerekiyor”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, rüya ve hayal kurmaya ilişkin AKRA FM Evlilik Okulu programında değerlendirmede bulundu.

İnsan üç gerçeklik yaşayabiliyor

Zihinde üç gerçeklik yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu gerçekliklerden ilki, fiziksel, gerçek gerçeklik. Yaşadığımız dünya, buradaki fizik kanunlarıyla enerji kanunlarıyla ilgili olan bir gerçeklik. İkincisi hayal gerçekliği, üçüncüsü ise rüya gerçekliği. Yani insan bu üç gerçekliği yaşayabiliyor. İnsan sahip olduğu bu  özellik nedeniyle rüya görüyor. İnsanların hayalleri ve istekleri sınırsızdır. Ama gücü sınırlıdır.” dedi.

Beynimiz gerçeklik testi yapıyor

Sabah uyanıldığında rüyadan fiziksel gerçekliğe geçerken alacakaranlık dönemi yaşandığını, insanın bu anda hayal ve gerçeği karıştırabileceğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan,     “İşte o dönemlerde beynimizde realite testing diye bilinen gerçeklik testi yapılır.  Beyinde böyle bir gerçeklik testi yapan bir network var. Bir bilgi aklımıza geldiği zaman ‘Bu gerçek değil, hayal değil, rüya değil’ diye hemen test yapıyor, karar veriyor. Şizofrenlerde bu ayrım yaşanmıyor. Kişinin beyninin bir bölgesi hayal kuruyor. Kişi o hayale inanıyor ve ona göre yaşıyor. Zihninde  yağmurlar yağıyor, savaş çıkıyor, hayallerinde yağmuru kesiyor. ‘Benim moralim bozuk olunca yağmur yağdı’ diyor, ‘Ben neşeliyim güneş açtı’ diyor. Hayallerindeki olaylarla fizik dünyası arasında nedensellik kurarak ayrı bir gerçekliğe giriyor. Buna şizofreni diyoruz.” diye konuştu.

Önem verilen konularda rüyalar ortaya çıkar

Rüyadaki gerçekliğin farklı bir gerçeklik türü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Rüyanın kendi dinamiği var. Rüyadaki kanunlar, kuralsızlıktır dünyadaki kanunlara göre. Orada hakim olan dürtülerdir. Rüyada iki zıt şey komşudur. Ateşle barut komşudur. O derece zıttır. İkisi bir arada rahatlıkla bulunabilir. Onun için rüyalarda kişinin ilgilendiği, yatırım yaptığı, önem verdiği alanlarda daha çok rüyalar ortaya çıkar.”dedi.

Rüya görmenin insana özgü olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hayvanların da rüya gördüğüne ilişkin çalışmalar yapıldığını söyledi.

Rüyaya inanmak tehlikeli ve yanlıştır

Bazı kişilerin rüyaya çok büyük anlamlar yüklediğini, rüya yorumlarına bakarak karar verdiğini bu durumun sağlıksız olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kişi mesela rüya yorum kitapları okuyorsa, rüyaya önem veriyorsa, rüyayla ilgili yorumlar yaparak kararlarını ona göre veriyorsa bu falcıya inanmak gibi oluyor. Falcılara inanmak ne kadar tehlikeli ve yanlışsa rüyaya da inanmak o derece tehlikeli ve yanlıştır.”uyarısında bulundu.

Rüyaların zaman zaman tedavide kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Mesela kişinin zaman zaman rüyasını, kişiliğini, önem ve önceliklerini, duygusal ve zihinsel yatırım yaptığı alanları testlerle tespit ediyoruz. Kişinin duygusal ve zihinsel tasarımları bu analizlerden ortaya çıkarılıyor. Oradan rüyasıyla ilgili bağlantı kurarak o kişiyle ilgili tedavi etkisi olabilecek yorumu yapabiliyoruz.” diye konuştu.

Hayaller motivasyona sebep olur…

Hayallerin insanda ihtiyaç uyandırdığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İhtiyaç uyandıktan sonra ikinci aşamada ihtiyaç hissedilen şeyle ilgili istek uyandırır. Üçüncü aşamada kendini harekete geçirme başlar. Motivasyona sebep olur bu. Keşfediciliğin en büyük özelliği hayal kuruculuktur. Hayal kuran kişiler amaca yönelik hayaller kurarlar. Neden bu oluyor? Nasıl bu oluyor? Arşimet hayal kurar, sonra hamama gider ve suyun kaldırma kuvvetini bulur. Yani öncesinde zihinsel bir hazırlık var, hayal var ve zihinsel bir emek var.” diye konuştu.

Okunma : 1983

ÜHA

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri