Üsküdar Üniversitesi ile Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (KASTOB) arasında Sosyal İnovasyon Model Projeler Protokol İmza töreni gerçekleştirildi.
Daha önceleri hep başarı odaklı bir eğitimin hedeflendiğini, bunun da kapitalist sistemin bir tuzağı olduğunu ve ‘Başarı’ diyerek bencil insan yetiştirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Başarı oluyor, kimya mühendisi oluyor gidiyor sentetik uyuşturucu üretiyor. Başarılı oluyor bilgisayar mühendisi oluyor hackerlık yapıyor.” dedi. Tarhan öte yandan kadınların empati konusunda erkeklere göre bir adım önde ve takım çalışmasına daha uygun olduğuna vurgu yaptı.
Üsküdar Üniversitesi ile Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (KASTOB) arasında Sosyal İnovasyon Model Projeler Protokol İmza töreni gerçekleştirildi.
Tarhan: “Her şeyi devletten beklememek gerek.”
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Senato Toplantı Salonundaki imza töreninde konuşan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bir Çin atasözünde “Bir yıllık ürün istiyorsanız buğday ekin, on yıllık ürün istiyorsanız ağaç dikin, 50-100 yıllık ürün istiyorsanız insan yetiştirin.’’ denildiğini ve bunun fabrika kurmaktan daha değerli olduğunu söyledi.
Konuşmasında STK’ların önemine işaret eden Prof. Dr. Tarhan, her şeyi devletten beklememek gerektiğini, hayatın her alanında STK’ların ciddi rol aldığını, BM’ye yapılan başvurularda da STK’larla beraber başvurunun istendiğini anlattı.
Prof. Dr. Tarhan, eğer sivil toplum örgütlenerek kendini ifade etmezse dünyayı lobilerin yönlendirmeye başladığını da ifade ederek, dünyada STK’ların artık hükümetlerin ortağı gibi olduğunu da dile getirdi.
Tarhan: “Yenilenmeyen her şey eskir”
Gelişmiş ülkelerde STK üyeliğinin desteklendiğini, Danimarka’da neredeyse herkesin 2-3 STK’ya üye olduğunu anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Bizde o bilinç yok. Bizde dernekçilik hep yanlış anlaşılır. Güvenilmiyordu. Derneklerin de açık, şeffaf, hesap verebilir olması gerekiyor. Sivil toplum kuruluşları çok güzel işler yapıyorlar. Toplumun dokusunu bir nevi yenileyen kuruluşlar…” dedi.
Yenilenmeyen her şeyin eskidiğine de vurgu yapan Prof. Dr. Tarhan, “Yaptığımız her şeyin Türkiye’nin yararına olup olmadığını düşünmemiz gerekiyor. Bireysel fayda yerine toplumsal faydayı esas almak gerekiyor. Bunu alabilirsek STK o zaman işe yarıyor.” diye konuştu.
Ruh sağlığının iyiliği üzerine kitaplar yazdığını, bunların da insanlarda kendisine ilişkin güven oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Tarhan, ideal hekimliğin, insanın hasta olmaması için çalışan hekimlik diye geçtiğini söyledi.
STK’lar toplumdaki barışı korumak için çalışmalı
STK’ların da toplumdaki problemleri küçükken çözmek için, toplum sağlığını, toplumdaki barışı, toplumdaki iyiliği korumak için çalışması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Tarhan, Rahibe Teresa’nın ‘Dünyanın daha iyi bir yer olması için ne yapılması gerektiğine ilişkin ‘Birebir iyilik yapmanın, karşılıksız iyilik yapmanın’ önemini vurguladığını anlattı.
Karşılıksız iyilik yapmanın Türkiye’deki eğitim sistemine entegre edilemediğini de ifade eden Prof. Dr. Tarhan, üniversite bunu gerçekleştirmek için projeler yaptıklarını ve ilk projelerinin de Yengeç Projesi olduğunu, hayata geçirilemediğini ama yapılan tüm çalışmanın kitap olarak yayımlandığını söyledi.
Prof. Dr. Tarhan, stres ve öfke yönetimi, empati, paylaşımcılık ve uzlaşmacılığın gençlere öğretilmesi gerektiğini belirterek, bunların öğrenilmemesi durumunda da gençlerin hayatı tanıyamadığını belirtti.
Başarı odaklı eğitim bencil insan yetiştiriyor
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in iyi insan yetiştirmeye dayalı bir eğitim sisteminin kurgulandığını söylediğini hatırlatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, daha önceleri hep başarı odaklı bir eğitimin hedeflendiğini, bunun da kapitalist sistemin bir tuzağı olduğunu ve ‘Başarı’ diyerek bencil insan yetiştirildiğini anlattı.
“Başarı oluyor, kimya mühendisi oluyor gidiyor sentetik uyuşturucu üretiyor. Başarılı oluyor bilgisayar mühendisi oluyor hackerlık yapıyor.” diyen Prof. Dr. Tarhan, iyi insan yetiştirmenin önemine dikkat çekti. Yale Üniversitesi’nin pandemi döneminde pozitif psikoloji dersi koyduğunu ve halka açtığında da kısa sürede 3.5 milyon kişinin kayıt olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tarhan, bu derste Anadolu irfanının, Mevlana’nın ders olarak anlatıldığını söyledi.
Kadın öğretim üyeleri ve kız öğrenciler yüzde 70 civarında
Kadın öğretim üyelerinin ve kız öğrencilerin yüzde 70 civarında olması dolayısıyla bu alanda üniversiteler sıralamasında üst sıralarda yer aldıklarını da kaydeden Prof. Dr. Tarhan, toplumsal rollerde fırsat eşitliğinin sağlandığını dile getirdi.
Prof. Dr. Tarhan, ‘Allah dostu’ Hasan Basri’nin Halife Ömer Bin Abdülaziz’e ‘Yanındaki insanları seçerken dünya hırsı olanı seçme, mal para peşinde koşanları seçme onlar seni yanlış yönlendirir, dindar olup da tembel olanları seçme onlar da dünyayı terk ettikleri için faydası olmaz, liyakatli ve haysiyetli olanları seç’ şeklinde tavsiyelerde bulunduğunu anlatarak, haysiyetli kişilerin ihanet etmeyeceğini ve ‘Dünyada en çok münafık çıkaran coğrafyanın da bu coğrafya’ olduğunu, bunun da haysiyetsiz insanlardan kaynaklandığını söyledi.
Kadınlar takım çalışmasına daha uygun
“Benim şu anda kadınlarla çalışırken gördüğüm; onurlu insanlar, doğru söylüyorlar ve daha açık, şeffaf iletişim kurulabiliyor.” diyen Prof. Dr. Tarhan, kadınların empati konusunda da erkeklere göre bir adım önde ve takım çalışmasına daha uygun olduğuna vurgu yaptı.
Gaziantep’te kurulan Aile Akademisine atıfta bulunan Prof. Dr. Tarhan, Aile Arabuluculuk sisteminin kurulması gerektiğini, böylece mahkemelerin yükünün hafifleyeceğini, problemlerin de büyümeden çözüleceğini anlattı.
Bunu Adalet Bakanlığının da istediğini dile getiren Prof. Dr. Tarhan, bağımlılık konusunda da rehabilitasyon çalışmalarının önemine vurgu yaptı.
24 federasyon, 2024 dernek ve 2 milyon 400 bin kişi
KASTOB Başkanı Nevzat Duyar ise yaptığı konuşmada, 24 federasyonla, 2024 dernekle, 2 milyon 400 bin kişiyle çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.
Duyar, 6 Şubat depreminden etkilenen depremzedeler için Hatay’ın Samandağ ilçesinde 176 adet prefabrik ev yapıldığını hatırlattı.
‘Pozitif Gençlik Pozitif Gelecek Projesi’ ve ‘Z Gençlik Vadisi Projesi’…
Üsküdar Üniversitesi Rektörlük Proje Geliştirme Direktörü ve Genç Beyinler Akademisi Direktörü Dr. Nebiye Yaşar, Türkiye'nin genç beyinlerini bir araya getirmek ve yenilikçi projelerle buluşturmak adına önemli adımlar atmanın hedeflendiğini dile getirerek, şöyle dedi:
“Bugün burada gençlik alanında Sosyal İnovasyon Projeleri İşbirliği Protokolü olarak duyurduğumuz yeni nesil gençlik projelerimiz; kardeş şehir Antalya Valiliği ve Antalya GSB ile gerçekleştireceğimiz ‘Ben Genç Türkiye'yim’ Projesi, bu projemiz Antalya Valiliği ile yaptığımız ve başarıyla tamamladığımız “Dört Mevsim Güzel İnsan Olmak” projemizin sürdürülebilirliği kapsamında devam eden gençlik projesidir, KASTOB Federasyonu işbirliğiyle yürütülecek olan ‘Pozitif Gençlik Pozitif Gelecek Projesi’ ve KASTOB-ZONDEF ortaklığıyla hayata geçirilecek olan ‘Z Gençlik Vadisi Projesi’ ile gençlerimizin değerlerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”
Protokol imzalandı
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Nevzat Tarhan, KASTOB Başkanı Nevzat Duyar ile Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör tarafından Sosyal İnovasyon Model Projeler Protokolü imzalandı. İmzaların ardından toplu aile fotoğrafı da çekildi.
İmza törenine Karadeniz bölgesinde çalışmalar yürüten STK başkanlarından Halil Kütük, İshak Koçoğlu, Asuman Karaşabanoğlu, Ziya Öncan, Yüksel Arslan, Mehmet Yılmaz, Emirhan Güraslan, Dr. Mustafa Şanverdi , Gurbet Altay, Dursun Ünlü, Ali İhsan Gündoğdu, Av. Gönül Gürsoy, Mahmut Ekşi, Emre Kaan Şanverdi, Beyza Nur Çal,Nisa Nur Koyuncu, İclal Elif Erdoğan, Melisa Gül Ve Behiye Beyda Çal katıldı.
Okunma : 1217
ÜHA