Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bağcılar İlçesinde görev yapan eğitimcilerle bir araya geldi. "Eğitimde Pozitif Psikoloji Uygulamaları” başlıklı konferansta konuşan Tarhan, pozitif psikoloji, ideal öğrenme ve stres yönetimi hakkında eğitimcilerle önemli bilgiler paylaştı. Öğrencinin beynini aktif tutan, öğrenciyi ezbere değil düşünmeye sevk eden öğrenme şeklinin olması gerektiğinin altını çizen Tarhan, “gençlere hayal kurdurarak ihtimal iklimi oluşturmalıyız” ifadelerini de kullandı.
Bağcılar Edip İplik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen programa Bağcılar bölgesinde görev yapan yaklaşık 200 öğretmen ve yönetici yoğun ilgi gösterdi. Programın açılış konuşmasını Bağcılar İlçe Eğitim Proje Koordinatörü Kürşat Otlu yaptı.
“Pozitif psikoloji polyannacılık değildir”
"Eğitimde Pozitif Psikoloji Uygulamaları" başlıklı konferansta pozitif psikolojinin tarihsel gelişimi ile ilgili bilgi veren Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan klasik ve pozitif psikoloji arasındaki farka değindi. Klasik psikolojide eksiyi sıfıra getirmek, patolojiyi düzeltme amacı varken, pozitif psikolojide ise insanı sıfırın üzerine çıkarma amacı olduğunu belirtti. Tarhan, “Pozitif psikoloji polyannacılık değil. Pozitif psikolojinin amacı hasta olanı düzeltmek değil, sağlıklı insanın yaşam kalitesini artırmaktır. Asıl hekimlik koruyucu hekimliktir” şeklinde konuştu.
“Gençlere hayal kurdurarak ihtimal iklimi oluşturmalıyız”
İdeal öğrenme konusunda bilgi veren Tarhan, ideal öğrenmenin öğrenciye bilginin verilmesinden ziyade öğrencinin kendisinin almasının sağlandığı bir ortamın oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Sürekli mevcut yaşantısı ile ilgili örnekler vererek öğrencinin beynini aktif tutan, öğrenciyi ezbere değil düşünmeye sevk eden öğrenme şeklinin olması gerektiğinin de altını çizen Tarhan, “gençlere hayal kurdurarak ihtimal iklimi oluşturmalıyız” ifadelerini kullandı.
Öğrenmenin yaşı yoktur sözünün yanlışlığına dikkat çeken Tarhan “öğrenmenin yaşı vardır. 0-6 yaş arasında çocuklar öğrendiklerinin yüzde 50’sini bu dönemde öğrenir” şeklinde konuştu.
“İnsanı insan yapan beynin ön bölgesidir”
Stres yönetimi ve beyin işlevi hakkında bilgi veren Tarhan, stresi yönetebilmenin hayatı yönetebilmek olduğunu söyledi. Beynin ön bölgesinin kaptan köşkü vazifesi gördüğünü, burayı iyi kullanmanın en önemli fonksiyonumuz olduğunu belirten Tarhan “insanı insan yapan insan beyninin ön bölgesidir” dedi.
“Stres anında erkek ve kadın beyni farklı çalışır”
Sağ beyin ve sol beyin arasındaki farklara dikkat çeken Tarhan, sol beynin daha çok mantık ve muhasebe olarak çalıştığını, sağ beynin ise duygu odaklı çalıştığını eğer ön beynin çalıştırılmazsa erkek ve kadınların bay mantık ve bayan duygu olarak kalacaklarının altını çizdi. Stres anında erkek ve kadın beyninin farklı çalıştığını belirten Tarhan, “erkek beyni sonuç odaklı çalışır kadın beyni ise paylaşarak rahatlamayı önemser” dedi.
“Batı önce hasta ediyor sonra tedavi ediyor”
Pozitif psikoloji dersini 2013 yılında Üsküdar Üniversitesi müfredatına eklediklerini belirten Tarhan, bu konuda dünyaca öncü konumunda olduklarını vurguladı. Tarhan, “Batı önce hasta ediyor sonra tedavi ediyor. Refah seviyeleri yüksek ama mutlu değiller. Bu yüzden Harvard ve Yale gibi üniversiteler pozitif psikoloji dersini müfredata ekledi. Burada öğrencilere bizim Anadolu irfanından aldıkları bilgileri bilimsel formatla sunuyorlar. Empati, hoşgörü ve iyi insan olmayı öğretiyorlar” şeklinde konuştu.
Programın sonunda Bağcılar İlçe Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, katılımlarından dolayı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a çiçek takdim etti.
Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.
Okunma : 3658
ÜHA