Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan İstanbul Müftülüğü tarafından düzenlenen “Gençliğe Değer Projesi Personel Eğitim Programı” kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak katıldı.
Fatih Müftülüğü konferans salonunda gerçekleşen ve İlçe Müftüleri, Gençlik Koordinatörleri, Madde Bağımlılığı Mücadele Koordinatörleri, Manevi Danışmanlar ve İl Engelli Koordinatörünün de katıldığı programda Tarhan “Ergenlik Psikolojisi ve Yaklaşımlar” konusunda yaptığı konuşmasıyla dinleyicilere önemli bilgiler aktardı.
“3. Dünya Savaşı’nın ilk mermisi internetten atılacak”
Tarhan, konuşmasının başlangıcında zamanın çocuğu olmak konusuna değinerek, günümüzde değişen dünya algısı sonucunda gençlerin düşünce ve eylemlerinin de bu algıya paralel olarak değiştiğini söyledi ve Rex Heges’in “3. Dünya Savaşı’nın ilk mermileri internetten atılacak” sözünü örnek göstererek dijital reformun etkilerine vurgu yaptı.
“Bilgiye hükmeden, dünyaya hükmedebiliyor”
Endüstri 4.0 sonucunda bilginin paranın önüne geçtiğini söyleyen Tarhan, artık bilgiye hükmeden kişinin dünyaya hükmedebildiğini, paranın çok öneminin kalmadığını söyledi. Yine Endüstri 4.0’ın sonucunda ortaya çıkan otonom robotların insan gücünün yerine geçtiğini ve insana ihtiyaç duyulan alanların git gide daraldığını da sözlerine ekledi.
“Çağın vebası yalnızlık”
İngiltere’de ileri yaştaki 8.5 milyon İngiliz’in evde yalnız yaşadığını ve bunun sonucunda Yalnızlık Bakanlığı’nın kurulduğunu söyleyen Tarhan, özellikle 16-25 yaş arası gençlerin kalabalıklar içinde yalnız olduğunu ve daha çok dijital arkadaşlar edindiklerini söyledi. Dijital ortamda gerçekleştirilen arkadaşlıkların sahte gerçeklik olduğunu söyleyen Tarhan; “Artık gençler tek bir tuşla hayatlarına arkadaş alabiliyor, aynı şekilde beğenmedikleri kişiyi yine aynı şekilde arkadaşlıktan çıkarabiliyor. Bu tamamen sahte bir gerçeklik. Bu duruma alışan gençler gerçek hayatta da anne, baba, kardeş ve arkadaşlarını tek bir tuşla hayatlarından çıkarabileceklerini sanıyorlar. Ama böyle bir durum söz konusu değil” dedi.
Tarhan: “Evliliğe ne gerek var diyenlerin sayısı artıyor!”
Tarhan, aynı zamanda dijital ortama alışan gençlerin gerçek hayatta aidiyet duygusunu hissetmek istemediklerini ve “ Evliliğe ne gerek var?” diyen bir neslin türediğini söyledi. Bunun sonucunda da yalnızlıkların ortaya çıktığını ve bu durumun Türkiye’de de giderek arttığına da dikkat çekti.
“Pozitif Psikoloji etkisi”
Harvard ve Yale üniversitelerinde “Çığır açan ders” olarak adlandırılan Pozitif Psikoloji dersinin 2013 yılından beri Üsküdar Üniversitesi’nde verildiğini söyleyen Tarhan, Pozitif Psikoloji dersi vesilesiyle dinin ahlaki değerlerini bilimsel yöntemlerle öğrencilere verdiklerini söyledi. Tarhan, hakikatin bilimsel destekli anlatılmasının insanlarda daha ılımlı bir yaklaşıma da yol açtığını kaydetti.
“Ne için’ i anlatmadan nasıl’ ı anlatamayız”
Özellikle ergenlik dönemindeki gençlerin sorgulama döneminde olduğunu söyleyen Tarhan, gençlerin sorgularken topluma baktıklarını ve bunun sonucunda kimliklerini oluşturduklarını özellikle bu konuda rol modellerin çok önemli olduğunun altını çizdi. Günümüzde gençlerin namazı nasıl kılacaklarını değil, ne için kılacaklarını sorguladıklarını söyleyen Tarhan, ne içini anlatmadan nasılı anlatamayacaklarını, öncelikle ne için’ i anlatmaları gerektiğini belirtti.
Tarhan, konuşmasında bağımlılık ve beyin konularına da değindi.
Okunma : 4304
ÜHA