TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Aile içinde avukat gibi değil, hâkim gibi olunmalı”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Aile içinde avukat gibi değil, hâkim gibi olunmalı”

Kenan Seyrek’in Başkanı olduğu İnsani Değerler Birliği (İDEBİR)’in konferanslar dizisi devam ediyor. 2019 yılının 5. konferansına Türkiye’nin tanıdığı ünlü psikiyatrist, yazar ve aktivist Üsküdar Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan katıldı.

“Bilinçli aile olmak”

Prof. Dr. Tarhan, “ Bilinçli aile olmak” konulu konferansında aileyi bir arada tutan değerleri anlattı. Günümüzde hızlı yaşam tarzı, ekonomik, sosyal hareketliliğin aile yapısını değiştirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, teknolojiye bağımlılığına bağlı yaşam tarzı, dünyada ve ülkemizde boşanma oranlarını artırdığını, insanların kalabalık içinde yalnızlık çekmeye başladığını söyledi. Teknolojiye bağımlı dijital neslin gençlerinin kendilerine bakmadığına, evlenmediğine veya geç evlendiğine vurgu yapan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ailede yangın var. Evliliğe güven azaldı; aileler kızlarını meslek sahibi olması için okutuyor. Yollar, köprüler yapılsa ne olur; iyi insan inşa etmezsek her şey boştur” dedi.

“İyi zan esas, kötü zan istisna” 

Ailede iyi zannın esas, kötü zannın da istisna olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan aileyi bir arada tutan değerlerle ilgili altın öğütleri şöyle sıraladı:

“Ailede, dâhili işlerde kadın, harici işlerde kadın liderdir. Geçmişte, erkek veya kadın egemen toplumdan çocuk egemen topluma dönüştük. Dürüstlük, ailenin temelidir, eşler birbirine yalan söylememelidir. Aile içinde avukat gibi değil, hâkim gibi olunmalıdır. Hak kullanmada herkesin kendisini adil bir ortamda hissedebileceği dağılım olabilmelidir. Ebeveynin ve çocukların hakları konusunda sınırlar belli olmalıdır. Sevginin oluşturduğu sıcak ilişkiler, ailenin en kıymetli bağıdır. Şefkati, fedakârlığı ve empatiyi bu duygu besler, her birey kendini aileye hem ait hissetmeli aynı zamanda da özgür hissedebilmelidir.  Aile bireyleri birbirlerinin kişilik haklarına özen göstermeyi başarabilmeleri gerekmektedir.”

Bilinçli ebeveyn olmak için önce çocuğun tanınması ve çocuğun birey olmasına fırsat verilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tarhan, onların anladığı dilde konuşulması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Özgür Kocaeli Gazetesi
//www.ozgurkocaeli.com.tr/aile-icinde-avukat-gibi-degil-hakim-gibi-olunmali-371091h.htm

Okunma : 3227

ÜHA

 

İlgili

18 Şubat 2021
"Kişisel Haberler" içerisinde
09 Eylül 2016
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri