TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Adaletsizliğe karşı tepki verme ile ilgili genetik bir duygu var”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Adaletsizliğe karşı tepki verme ile ilgili genetik bir duygu var”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan İstanbul Bölge İdare Mahkemesinde yaklaşık 200 hâkim ve idari personel ile buluştu. “Değişin Dünya ve Stres” başlıklı konuşmasında Tarhan önemli bilgiler paylaştı.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda gerçekleşen programın açılış konuşmasını Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz gerçekleştirdi. Yılmaz, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ı ağırlamaktan büyük onur ve şeref duyduklarını dile getirdi.

Değişen dünya ve stres

Açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Değişen Dünya ve Stres” konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Stres konusunu konuşurken değişen dünyayı bilmek gerektiğini vurgulayan Tarhan, “50 sene önceki dünyada değiliz. Bilgi 1950’lerdeki bilginin yarı ömrüyle 2000’li yıllardaki bilginin ömrü çok değişti. Her bilgi hızla eskiyor. Genç kuşaklarda ve insanların yaşam stillerinde değişim var. Bu değişimin de adalet sistemine yansımaları var” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Adaletsizliğe karşı tepki verme ile ilgili genetik bir duygu var” 2

“Sıfır stres mümkün değil”

Stresi yenmek değil stresi yönetmenin önemini vurgulayan Tarhan, “Bazı insanlar sıfır stres peşinde koşuyor. En büyük stresi onlar yapıyor zaten. Sıfır stres mümkün değil. Kontrol edilebilen stres önemli. Stresi kontrol etmek bisiklet kullanmak gibidir, sizi hedefe götürür. Eğer durursanız devrilirsiniz. Hızlı giderseniz de devrilirsiniz o halde stresi yönetmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yalnızlık bakanlığı kuruldu

İngiltere’de yalnızlık bakanlığı kurulduğuna dikkat çeken Tarhan, mutsuzluk ve ruhsal sorunların arttığını belirtti. Antidepresan ilaçların kullanımının çoğaldığı Amerika’nın New York şehrinde kanalizasyonlarda ölçüldüğünü söyledi. Tarhan, refah seviyesinin yükseldiğini fakat buna paralel mutluluk seviyesinin yükselmediğini belirtti. Bunların sonucunda da mutluluk biliminin ortaya çıktığını söyleyen Tarhan “Yale ve Harward Üniversitenin pozitif psikoloji dersini açtığını belirtti. Üsküdar Üniversitesi olarak 2013 yılında zorunlu ders olarak bu derse yer verdiklerini söyleyen Tarhan, öğrenciler üzerinde olumlu etkilerini gözlemlediklerini dile getirdi.

“Adaletsizliğe karşı tepki verme ile ilgili genetik bir duygu var”

İnsanda adaletsizliğe karşı tepki verme ile ilgili genetik bir duygunun olduğunun altını çizen Tarhan, “bu olmadığı zaman insan güvende hissetmiyor kendini, devamlı savunma halinde tutuyor, stresi yüksek bir insan oluyor bu yüzden bir kurumda adalet çok önemli” şeklinde konuştu.

Yangın ile öfke birbirine çok benziyor

Yangın ile öfkenin birbirine çok benzediğini ifade eden Tarhan, “yangın çıktığı zaman önce yangın söndürülür soğutulur ve yangının çıkış nedenleri araştırılır. İnsan öfkelendiği zaman ise öfkesinin sebebi araştırılıyor. Bu öfkeyi arttırır. Öfkenin nedeni değil öfkeyi ertelemek gerekir” dedi.

Tarhan, öfke kontrolünün öğrenilmesini gerektiğini, özellikle yöneticilerin öfke ile hareket ettiğinde liderlik hatası yaptıklarını söyledi. Bunun yönetiminin ise; dur, düşün, yap eğitimini almak olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Adaletsizliğe karşı tepki verme ile ilgili genetik bir duygu var” 3

Programın sonunda katılımlarından dolayı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a plaket taktim edildi.

Toplu fotoğraf çekilmesinin ardından program sona erdi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Adaletsizliğe karşı tepki verme ile ilgili genetik bir duygu var” 4

Okunma : 3300

ÜHA

 

İlgili

21 Temmuz 2018
"Psikiyatrist" içerisinde
19 Nisan 2021
"Psikiyatrist" içerisinde
03 Şubat 2014
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri