Kadın ve erkek arasında fiziksel farklılıkların yanı sıra birçok farklılık öne çıkıyor. Kriz anında çözüm stilleri, zor durumlarda psikolojik talepler, sağ ve sol beyni kullanmada farklılıklar gibi birçok ayrımın olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Araştırmalar, erkek beyninin ağırlık olarak 14 gram daha büyük olduğunu ancak iki beyin ile iletişim sağlayan bölgenin de kadınlarda daha büyük olduğunu gösteriyor. İletişim açısından bu durum erkeğin günde 2 bin, kadının ise ortalama 7 bin kelime kullandığını yani sözcük üretme ve konuşma becerisinde de farklılıkların olduğunu gösteriyor” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kadın – erkek arasındaki düşünce ve yaratılış farklılıkları hakkında değerlendirmelerde bulundu, sağlıklı eş ilişkisi için önemli tavsiyeler paylaştı.
Biyolojik ve psikolojik farklılıklar var
Kadın ve erkek arasındaki fiziksel farklılıkların herkes tarafından bilindiğini söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Biyolojik özellikleri, boyu, kilosu hatta vücudun kokusu bile daha farklıdır. Vücudun mekanizması farklıdır ama beyindeki işleyiş sistemiyle ilgili olarak psikolojik farklılıklar da var. Duygular, heyecanlar, müzik, sanat gibi faydalanmalarla ilgili olan sağ beyin özellikle kadında baskın olarak çalışır. Mantık, muhakeme, analiz ve hesaplama gibi alanlarla ilgili olan sol beyin de erkekte daha baskın çalışır” ifadelerini kullandı.
Kadınlar günde 7 bin kelime kullanıyor
Yaş ilerledikçe, kişi olgunlaştıkça, psikolojik olgunluk oldukça ön beynin sağ ve sol beyin arasında denge sağladığını belirten Tarhan, “Kadın ve erkek beyin farklılıklarıyla ilgili ölçümlerde, erkek beyninin ağırlık olarak 14 gram büyük olduğu belirlenmiş. Ancak iki beyin ile iletişim sağlayan bölge kadınlarda daha büyüktür. O da iletişim açısından şunu gösteriyor; bir erkek günde ortalama iki bin kelime kullanıyor, bir kadın ise günde ortalama yedi bin kelime kullanıyor. Yani kadın ve erkek beyni arasında sözcük üretme ve konuşma becerisi açısından farklılıklar var” dedi.
Sorun çözme stili cinsiyete göre değişiyor
Psikolojik durumu davranışlara aracılık ettiren organın beyin olduğunu ifade eden Tarhan, “Bu özelliği nedeniyle psikolojik farklılıklar da ortaya çıkıyor. Birçok davranışımız beyin ile bağlantılı. Ruh yapımız beyin vasıtasıyla kendini ifade ettiği için o da etkiliyor. Mesela sorun çözme stili, düşünce tarzı ve iletişim tarzı açısından erkek ve kadın farklılıkları var. Her insanın çocukluğunda beyninin derinliklerine yazılmış hayat senaryoları var. Kültürel olarak kadın ve erkek rolü de oluşuyor. Cinsiyet biyolojik ama sosyal roller sonradan öğreniliyor. Kadın, kadın rolü öğreniyor. Erkek, erkek rolünü öğreniyor” diye konuştu.
Kriz anında kadın ve erkek beyni farklı çalışıyor
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ‘Erkeklerle kadınlar arasındaki cinsel roller çekimi de etkiliyor’ dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Bütün bunların hepsi kadın ve erkek ilişkisini etkiliyor. Mesela düşünce tarzı farklılıkları nelerdir? Bir kriz anında erkek beyni sonuç odaklı çalışır. Zihinsel sığınağına çekilir, sorunu çözmeye çalışır ve konuşmak istemez. Kadın beyni ise stres altında paylaşarak rahatlamayı seçer. Sonucu düşünmez, süreci düşünür. Kriz odaklı çalışır. Böyle olunca ikisi de stresliyse çatışma çıkıyor. Biri stressiz ise diğerinin stresli olduğunu, canının sıkkın olduğunu düşünüyor ve onu o anda tolere ediyor. Böyle durumlarda erkek kadına ‘Ne çok konuşuyorsun?’ gibi cümleler söyleyince daha çok çatışma çıkıyor. Aslında eliyle omzuna dokunsa, sarılsa ve ‘Herhalde canın çok sıkılıyor, çözeriz merak etme’ dese o an çözüm bulması da gerekmez. Yanında olduğunu eşine hissettirdiğinde kadın beyni o durumda stres hormonunu zaten azaltıyor. Kadın anlaşılmak istiyor. Dinlenilmek istiyor. Onu dinle ama çözüm o an üretilmesin. Erkek dinlesin onu, bir şekilde destek olsun, o anda kaygısını gidersin, çözümü sonradan da üretebilir. Kadın beyni o anda yalnız hissetmemek istiyor. Erkek beyni de o anda sonuç odaklı olduğu için eşim yanımda hissi yetiyor kendisine.”
Kadınlarda konuşma becerisi daha fazla
Erkek beyni ile kadın beyninin farklı çalıştığını söyleyen Tarhan, “Konuşma becerisi kadında daha gelişmiştir. Çocuk yetiştirmek için önemli. Kadınların korkuya direnci daha azdır. Baba kendini bir şeye kaptırır çocuğu unutur ama anne öyle değil. Anne korkuya daha duyarlı olduğu için devamlı çocuğunu daha iyi koruyabiliyor. O yüzden annenin yerini hiçbir şey tutmuyor. Bu gibi özellikler kadın ve erkek beyinlerinin yaratılıştan farklı olduğunun göstergesi’ dedi.
Okunma : 4132
ÜHA