TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Hedef Arkadaşlığı Projenin Açılış Dersi Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan…

Üsküdar Üniversitesi “Hedef Arkadaşlığı” proje kapsamında bir lansman düzenledi. Bu kapsamda açılış dersini Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan verdi. Uluslararası öğrencilerin kolay uyum sağlaması için neler yapabiliriz düşüncesi ile yola çıktıklarına dikkat çeken Tarhan, dostluk kavramının İslam medeniyetinin bize kazandırdığı en büyük değer olduğuna dikkat çekti. Hedef arkadaşlığında birey zekâsı değil de grup zekâsının önemli olduğunu belirten Tarhan, hedef arkadaşlığının bir sosyal destek şekli olduğunu, önemli olanın da birbirine zaman ayıran, konuşabilen, göz teması kurabilen, dostça ve güvenli bir alan oluşturabilen ilişkiler olduğunu kaydetti 

“Uluslararası öğrencilerin yalnızlıkla ilgili zorluklarını gördük”

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke, Nermin Tarhan Konferans salonunda düzenlenen Hedef arkadaşlığı projesi lansman açılış dersinde konuşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan Türkiye’de hatta dünyada ilk olan bu çalışmadan duyduğu gururu dile getirdi. Tarhan; “Ülkemizde ilk defa böyle bir proje oluyor. Dünyada da ilk defa başka bir örneği yok. Pozitif psikolojisi içinde benim çalıştığım alanla ilgili drama konusuydu ve pozitif psikolojiyle hedef arkadaşlığı anlamını kazandırmak için önemlidir. Bütün dünyada ciddi bir şekilde yalnızlık artıyor. Manchester Üniversitesinin yaptığı bir çalışma var, o çalışmada 50 bin kişi içerisinden 75 yaş üzerinde yalnız olanların oranı %75, 16-24 arası yalnız olanlar %40, bu dijital teknolojilerin etkisidir. Uluslararası öğrencilerin kolay uyum sağlaması için neler yapabiliriz diye düşündük hedef arkadaşlığı projesini başlattık. İnsan yaratılıştan dolayı ilişkisel bir varlıktır, sosyal olarak yaratılmış. Eğer ilişki kurmazsa hayata anlam katamıyor. Uluslararası öğrencilerden yalnızlıkla ilgili zorluklarını gördük ve buna çözüm olarak bu projeyi hayata geçiriyoruz. Derin düşüncenin yollarını düşündük bir olay yaşadığı zaman bana ne oldu diye sorması ve doğru analiz etmesi gerekiyor.” dedi.

“Dikkatini yöneterek arama motorları bizi yönetiyor”

Yeni düşünce biçimlerine dikkat çeken Tarhan, teknolojinin öznesi olunması gerektiğini de sözlerine ekledi. Tarhan; “Yeni bir düşünce biçimi oluşturacağız. İkincisi duygular nasıl ne hissediyorum. Bu proje içinde ne düşündün? Değerlendirme devreye giriyor sonra.  Düşüncenin analizi de önemli durumdan ne anlam çıkarabilirsiniz? Sonuç ise grup dinamiklerini başka nasıl analiz ederdin? Proje de bunlar önemlidir. Usül esastan önce gelir. Google ikna laboratuvarı kurmuş en büyük ikna uyku diyor. Dikkatini yöneterek arama motorları bizi yönetiyor. Dikkatimizi sosyal medyaya verirsek yandık. Nesnesi değil, öznesi olmamız gerekiyor. Kendi gemimizin kaptanı olmamız lazım. Zaman piramidi de önemli, bilgiyi insan arşivlerken 5N1K’yı kullanırsa iyi oluyor. Unutmak istemeyen bir insan bu yöntemi kullanır. En önemli şeye en geniş zamanı kullanmış olursunuz. Başarı, ayrıntıda gizlidir. Hedefe uygun başarıya odaklanırsanız daha hızlı ulaşırsınız. Amacı etkileyen değerler, maneviyat değerleri, keşif algısı, ilişki biçimleri çevre farkındalığı, yüksek bir gücün varlığına inanmak, iç motivasyona ilave dış motivasyon hedef arkadaşlığı bilincidir. Hedef arkadaşlığında birey zekâsı değil de grup zekâsı daha önemlidir. Grup, bir bireyi daha iyi ikna eder buna da dış motivasyon diyoruz. Zaman daha iyi yönetiliyor. Hedef arkadaşlığı bir sosyal destek şeklidir. Burada önemli olan birbirine zaman ayıran, konuşabilen, göz teması kurabilen, dostça ve güvenli bir alan oluşturabilen ilişkilerdir.” şeklinde konuştu.

“Dostluk kavramı İslam medeniyetinin bize kazandırdığı en büyük değer”

İslam kültüründe dostluk kavramının önemli olduğunu ifade eden Tarhan; “Dostluk kavramı İslam medeniyetinin bize kazandırdığı en büyük değerdir. Hatta selam kavramı var elinizi uzatmak yani elimde silah yoktur demek. Bizde ise kucaklaşmak var tavsiye ediyor. Hedef arkadaşınızı değiştirmeniz gerekmez, iki ayrı takımı tutabilirler, farklı düşünebilirler. Varoluş bilinci, ben kimim, niçin yaşıyorum, ne yapmalıyım? Hayatın anlamındaki en önemli sorular. İnsanın genetik olarak sonsuzluk duygusu ile ilgili genetik kod var. Tanımlanmış bir kod yok ama zaman kavramıyla ilgili zihin üstü genler var. İnançlar ise kuyuda yaşarken orada bir kitap görür. Bunu ben ilave ettim Tolstoy da yok. Benden geldin bana döneceksin görevleri yap deniyor. İyi insan olmak ise varoluşumuzun kirasını ödemektir. Hedef arkadaşlığında arkasında yatan felsefe budur. Entropiye değinirsem entropi yükselince doğanın dengesi bozuluyor. Dış kontrol yoksa sıcak su soğuyor, aydınlık karanlığa bırakılıyor. Yeni eskiyor, genç ihtiyarlıyor. Canlılar ölüyor, evren genişliyor kötülükler artıyor. İyiliği arttırmak için çabalamamız da kötülüğün etkisi vardır. İyilikler yavaş, kötülükler hızlı yayılır.” dedi.

“Her insan, içinde ‘ben tanrıyım’ potansiyeliyle doğmuş”

Kötülük neden var? Sorusunun cevabını açıklayan Tarhan, iyilik ve kötülük kavramlarına vurgu yaptı. Tarhan; “Özgürlüğün denenmesi için yanlış gerekli mi? Kötülük neden var? Tanrı her şeye gücü yetendir. Her şeyi bilendir önermesidir. Mantıksal olarak tanrı kötülükler yapacak bireyler yaratacak değildir. Yanlış olanı yapma imkânı olmalı özgürü denemesi için, çünkü o birey özgür olamaz. Plantica’nın güzel bir tespitidir. Neden zalimlik var, neden kötülük var bu soruları hep soruyoruz. Kur’an öğretisine göre melekeler şeytanlar var ama özgür iradesi yok itiraz edemiyorlar. Her insan içinde ben tanrıyım potansiyeliyle doğmuş. Narsisist çekirdek var insanın içinde. ABD’de narsisizm pandemisi diye kitap yazıldı. Post modernizm narsisizmi yaydı. Kapitalist ahlakı büyüttü. Egolu insanlar doğdu hedefe ulaşmak için kötülük yapabiliyorlar. Dostlukta ilk adım vermek, almak değil. Küresel yalnızlığın en büyük sebebi başkalarına yönelmemiz ve kendini önemli görme çabasıdır.” ifadelerini kullandı. 

Gülcan Ayral: “Destek olduğunuz arkadaşlar kadar siz de mutlu ve başarılı olacaksınız”

Üsküdar Üniversitesi Uluslararası Öğrenci İlişkileri Yöneticisi Gülcan Ayral, hedef arkadaşlığı projesinin mutluluk vaat ettiğini ifade ederek; “İçinde aktif olarak yer alsanız da almasanız da hedef arkadaşlığı etkinliğinde bu küçük adımların destek olduğunuz arkadaşlar kadar sizi de mutlu ve başarılı kılacağına inanıyor, sizi bu anlamın bir parçası olmaya davet ediyoruz. Birlikte yürümek yolu daha anlamlı kılacak ve kolaylaştıracak.” dedi.

Abdurrahman Aden Abdi: “Projede tanıştığım arkadaşlarımla kültürlerimizi tanıdık”

Cibuti doğumlu Abdurrahman Aden Abdi, Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf Öğrencisi. Hedef Arkadaşlığı projesinde liderlerden olan Abdi, proje hakkında konuştu. Abdi; “Projede tanıştığımız arkadaşlarla çok yakın olduk, fikirlerimizi paylaştık, kültürlerimizi tanıdık ve entelektüel sohbetler yaptık. Kendi açımdan bakacak olursak benim için empati yapmayı ve sabırlı olmayı öğreten çok faydalı bir deneyim olmuştu. Herkese katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Rumeysa Sena Temur: “Sorunlarımın çözümsüz kalmayacağını biliyorum”

Endüstri Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Rumeysa Sena Temur, uluslararası öğrenci destek takımı üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor. Projenin destekleyici yönü hakkında açıklamalarda bulunan Temur; “Ben ofisin kapısından girdiğimde bir öğrenci olarak, sorunlarımın çözümsüz kalmayacağını bildiğim gibi sosyal açıdan da destekleneceğimi hissediyor ve biliyorum. Ekip olarak profesyonel bir şekilde çalışırken, okulumuzda herkes için sağlanmasını istediğimiz arkadaşlık ortamının en küçük haline bu ofiste sahibiz. Bu nedenle bu ekibin parçası olmaktan çok mutluyum.” dedi.

İbrahim Bahçekapılı: “Projeyle birçok uluslararası öğrenci ile zaman geçirebildim”

Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi İbrahim Bahçekapılı, hedef arkadaş mentor – öğrenci konseyi MDBF Temsilcisi olarak çalışmalarına devam ediyor. Bahçekapılı; “Ben de hedef arkadaşlık projesinin en yeni mentorlarından biriyim. Bu projeyle okulumdaki birçok uluslararası öğrenci ile tanışıp onlarla zaman geçirebildim. Daha önce aynı okulda okuyan iki ayrı öğrenci iken, şimdi arkadaş olabildik. Hedef arkadaşlık projesini desteklememin en büyük sebeplerinden biri bu güzel arkadaşlıklardır. Destek olan herkese teşekkür ederim.” dedi.

 

Okunma : 1463

ÜHA

 

İlgili

22 Nisan 2021
"Kişisel Haberler" içerisinde
07 Mart 2020
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri