TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Geçmişte yaşanan kötü hatıralar unutulur mu?

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan geçmişte yaşanan travmaların unutulmadığını ancak 10 sene önce yaşanan travmalara da bugün olmuş gibi tepki verilmemesi gerektiğini söyledi.

Çınaraltı Youtube kanalına konuk olan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, geçmişte yaşanan kötü hatıraların insan üzerindeki etkilerine yönelik açıklamalarda bulundu. “Akıllı bir insan geçmişte yaşadığı travmaları, haksızlıkları unutmaz ama onunla da yaşamaz” diyen Tarhan sözleri şöyle sürdürdü; “Geçmişte yaşadığı bir olayı, haksızlığı unutamıyorsa bir kişi biz burada kategorik düşünce yöntemini tavsiye ediyoruz. Kategorik düşünme bir problemle karşılaşırsınız önce o problemi tanımlarsınız. Daha sonra çözüm yollarını araştırırsınız. A-B-C şeklinde. Bir çözüm yoluna karar verirsiniz ve yapmaya başlarsınız. Bu yöntemi öğrenemeyen kişi olumsuz bir olay yaşar ve o günü berbat olur!”

ÇARESİ VARSA ÜZÜLMEYE DEĞMEZ, ÇARESİ YOKSA SONUÇ DEĞİŞMEYECEĞİ İÇİN YİNE ÜZÜLMEYE DEĞMEZ

Geçmişte yaşanan takıntılar için ‘çaresi varsa çaresine bakılır ve üzülmeye değmez, çaresi yoksa sonuç değişmeyeceği için yine üzülmeye değmez’ ifadelerini kullanan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, geçmişteki yaşanılan travmalar kişinin aklına geldiği zaman ‘ben bunu daha önce düşündüm, onunla ilgili bir çözüm yolu ürettim ve bunu rafa koydum. Bunu artık zamanı gelince düşüneceğim.” demesi gerektiğini söyledi.

HAYATININ TEK GERÇEĞİ O TAKINTIYSA HAFIZA SİLME YAPILABİLİR

İleri düzeyde takıntıya sahip kişilerde artık nasihat ve konuşmanın fayda etmeyeceğini aktaran Psikiyatrist Nevzat Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Aşırı takıntılı kişilerde artık nasihat işe yaramaz. Bu kişilere hafıza silme tedavisi uygulanabilir. Takıntı yönetme konusunda eğitimini alırsa bu hastalıktan kurtulabilir ama sürekli o takıntıyı düşünür ve yönetemezse sonuç daha kötü olabiliyor. Bunun için uzman desteği alınmasında fayda var.”

Okunma : 1312

 

Haberler

Foto Galeri