TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Erken tanı ve tedavi için ‘Okul Çağı İşitme Taraması’ protokolü imzalandı…

Üsküdar Üniversitesi, Üsküdar Kaymakamlığı ve İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde “Okul Çağı İşitme Taraması” protokol imza töreni düzenlendi. Protokol ile okul çağı işitme taramaları gerçekleştirilerek hastalıkların erken tanı, teşhis ve tedavisi hedefleniyor. Koruyucu sağlığın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, asıl sağlık hizmetinin hastalığın önlenmesi ile ilgili değil sağlığın korunması ile ilgili olduğunu söyledi. 

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Senato Salonunda gerçekleştirilen iş birliği protokolüne Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı, Üsküdar İlçe Sağlık Müdürü Yusuf Taşçı, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan, Üsküdar Üniversitesi Genel Sekreteri Selçuk Uysaler ve Üsküdar Üniversitesi Kurumsal İletişim Daire Başkanı Tahsin Aksu katılım sağladı. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Asıl sağlık hizmeti sağlığın korunması ile ilgilidir”

Protokol imza töreni kapsamında hastalıkta erken teşhisin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Bir hastalığın tedavisi ile ilgili sayın bakanımızın güzel bir tespiti var. ‘Şu an bakansınız ve neye öncelik verirsiniz?’ diye soruyorlar. O da ‘Sağlığın korunmasını istiyorum.’ Diye cevap veriyor. Bunu hekimlerin de istemesi lazım, hekimler yalnızca bir tedaviye odaklanmış yalnızca onu yapıyorlar. Asıl sağlık hizmeti hastalığın önlenmesi ile ilgili değil sağlığın korunması ile ilgilidir. Bunun da 3 aşaması var. Tedavi hizmeti birinci koruma olarak geçer. İkincisi risk grubu erken tanı da diyebiliriz bu da çok kıymetli. Üçüncü aşama ise hasta olduktan sonra tekrarlamaması için yapılan çalışmalardır. Ben bunlara kendi yazdığım kitaplarda da yer verdim.” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Geleceğe dair bilimsel ve yeni gelişmelere yol açacak…”

Kaymakamlık ve Üsküdar Üniversitesinin iş birliği içerisinde olmasının geleceğe dair umut verici olduğunu belirten Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör; “Üniversiteler burada üretilen bilgi itibarı ile önem taşıyor. Böylelikle biz toplumdan da katkı almış olacağız. Aslında toplumdaki verileri bir yandan da bilimsel projelere dönüştürerek geleceğe dair bilimsel ve yeni gelişmelere yol açacak olması önemli. Sizlerin destekleri çok önemli. İlçe sağlık müdürlüğümüzün bu konudaki desteği de çok önemli olacak. Kaymakam bey her zaman yanımızdalar. İyi ki varsınız ve iyi ki buradasınız. Bundan sonra da farklı projelerde hep birlikte olalım.” dedi. 

Adem Yazıcı: “Üsküdar Üniversitesi ilçemizin önemli bir marka değeri”

Protokolün önemi ve gerekliliğinden bahseden Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı ise Üsküdar Üniversitesinin kendileri için önemli bir kurum olduğunu söyledi. Yazıcı; “Üsküdar Üniversitesi ilçemizin önemli eğitim kurumlarından bir tanesidir. Aynı zamanda ilçemizin önemli bir marka değeridir. Geçmişte olduğu gibi zaman zaman Üsküdar Üniversitesi ile kaymakamlığımız ve bağlı kamu kurumlarımız başta Milli Eğitim teşkilatımız ve Sağlık teşkilatımız olmak üzere iş birliği protokolleri yapıyoruz. Bugün burada yine sağlık alanında bir iş birliği protokolü için buradayız. İlçemizde çok fazla eğitim kurumları var bu eğitim kurumlarında da geleceğimiz olan öğrenciler yer almaktadır. Bu projeyi çok değerli ve anlamlı buluyorum. Erken teşhisin ve tanının faydalarını hep birlikte göreceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan: “Odyoloji bölümü olarak işitme taramalarında destek veriyoruz”

Daha önce bu tarz kapsamlı çalışma yapılmadığı için Üsküdar Üniversitenin verdiği desteğin daha çok önem arz ettiğine değinen Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan; “Biz Odyoloji bölümü olarak işitme taramalarında öğrencilerimize destek veriyoruz. Bu sene de desteğimize devam ettik. Bu sefer Yusuf hocam ile bu desteği bilimsel bir protokolle birleştirebilir miyiz? Bunu konuştuk. Sağ olsun kendisi bu konuda çok sıcak yaklaştı çünkü bu konuda bir sıkıntı var. Literatüre baktığımızda okul çağı işitme taramalarıyla ilgili olarak geniş çapta yapılmış bir değerlendirme yok.” şeklinde konuştu. 

Tarhan, Mutluluk Bilimi kitabını hediye etti

Protokol imza töreninin ardından Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı ve Üsküdar İlçe Sağlık Müdürü Yusuf Taşçı’yı makamında misafir etti. 

Tarhan, Yazıcı ve Taşcı’ya yazarları arasında olduğu Üsküdar Üniversitesi yayınlarından çıkan ‘Mutluluk Bilimi’ kitabını imzalayıp hediye etti. 
 

Okunma : 294

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri