TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

“Duyguların Psikolojisi” psikolojinin klasikleşen eserlerinden…

Psikiyatri mesleğinde yaklaşık 40 yılı geride bırakan, gerek katıldığı tv programları, konferans, seminer gerek ise kaleme aldığı kitaplarında koruyucu ruh sağlığının önemini vurgulayan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın kitapları psikolojide klasikleşen eserler arasında gösteriliyor. Özellikle duyguların bilimsel bir kategori olduğunu, Batı ile Doğu felsefesinin sentezini gerçekleştirdiği ve Ferrari satılmadan da mutlu olunabileceğinin yolunu gösterdiği “Duyguların Psikolojisi” kitabı bu kategoride değerlendiriliyor. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen dijital platformu Onedio da küresel yazar ve eserlerinden oluşan listede Tarhan’ın bu kitabına “İnsan Psikolojisinin Derinlerine İnerek Daha Çok Şey Öğrenmek İsteyenlere 10 Kitap Önerisi” ilk sıradan yer verildi.

“Duyguların Psikolojisi” psikolojinin klasikleşen eserlerinden…

Çalışmalarıyla okuyucu ve takipçi kitlesi ülke sınırlarını aşan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist- Yazar Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın kitapları psikoloji klasikleri arasında gösteriliyor.

“Duyguların Psikolojisi” psikolojinin klasikleşen eserlerinden… 2

Bugüne kadar kitaplarının birçoğu farklı dillere çevrilerek, farklı kıtalarda okurlara ulaşan ve küresel ölçekte beğenilen bir yazar haline gelen Tarhan’ın koruyucu ruh sağlığını önemsemesi ve çalışmalarını bu bağlamda gerçekleştirmesi bu anlamda önem taşıyor. 

Özellikle;

- Duyguların bilimsel bir kategori olduğunu, 

- Batı ile Doğu felsefesinin sentezini gerçekleştirdiği

- Kişiye Ferrasini satmadan da mutlu olunabileceğinin yollarını gösteren Tarhan’ın eserlerinden “Duyguların Psikolojisi” kitabı da artık psikoloji klasikleri arasında görülmeye başlandı.

Öyle ki Türkiye’nin en çok ziyaret edilen dijital platformu Onedio da Tarhan’ın bu kitabına küresel yazarlardan oluşan “İnsan Psikolojisinin Derinlerine İnerek Daha Çok Şey Öğrenmek İsteyenlere 10 Kitap Önerisi” nde ilk sıradan yer verdi.

Tüketerek mutlu olmaya çalışan Batının paylaşarak mutlu olmayı hedefleyen Doğudan alacağı çok ders var!

Okurların da ilgisini çeken kitapta Tarhan amacını;

“Bilimsel devrim niteliğinde bir keşif olan duygusal zekâyı yeniden kazanılan gelenekler ve terk edilmiş değerlerle birleştirerek kalıcı kılmak olmuştur. Tüketerek mutlu olmaya çalışan Batının, paylaşarak mutlu olmayı hedefleyen Doğudan alacağı daha çok ders vardır.” şeklinde özetliyor.

Tarhan Timaş Yayınlarından okuyucusuyla buluşan kitabının önsözünde şu şekilde sesleniyor:

Aklı yücelten modernizim duyguları ihmal etti!

“Peş peşe icatlar yapıp, halktan en çok alkış aldığı bir dönemde, Edison’a en büyük icadın ne olduğu soruluyor.

Edison’un verdiği cevap, “En büyük icat ottur, bizim yaptığımız icat ve keşifler mevcudu göstermektir” oluyor. Edison hayatta hem mutlu hem üretken olmayı başarabilen ender ünlülerden biridir. Fakat acaba bilimsel alçak gönüllüğe sahip olmasaydı böyle üretken bir bilim adamı olabilir miydi? 67 yaşında atölyesi ile birlikte her şeyi yandığında ertesi gün ailesini toplayıp “Bütün hatalarımız yandı” diyebilmiş ve üç hafta sonra da fonografı icat etmişti. Zorluklara karşı yoluna devam edebilmek, başardığında gurura kapılmamak hep yüksek duygusal zekâ örnekleridir. Acaba neden dünya, Edison’un ahlakını terk edip, somut zevklere yönelmeye başladı? Bu sorunun cevabı ayrı bir tartışma konusu olmakla beraber, 1990’lı yıllarda duyguların bilimsel bir kategori olduğu ve duyguların ihmal edilmesi sonucu insanların başarılı ama mutsuz oldukları anlaşıldı.

Endüstri devrimi ve modernizm aklı yüceltirken, duyguları ihmal etti. Batıda insanlar ismen Hıristiyan olmalarına rağmen, materyalist bakışı benimsediler. Batı ahlaki doğru olarak da kapitalizmin bir ürünü olan püriten ahlakı seçti.

Çıkarcılık, benmerkezcilik ve zevkçilik, tüketim ekonomisinin rekabeti arttırmak için kullandığı önemli kavramlardandı. Çıkarlarını ego idealine dönüştüren insan, soyut değerleri terk etmek zorunda idi. ‘Alçakgönüllülük üretim maliyetini arttırır, ahlak bilimsel bir kategori değildir’ düşüncesinin yaygınlık kazanmasıyla piyasa ve ahlak kavramları birbirinden uzaklaştırıldı.

Bunların bugüne yansıması ise şöyle oldu: Shapino’nun naklettiğine göre ABD Çocukları Savunma Fonu, Amerikan gençliğinin bir günlük kesitini şöyle veriyor.

Her gün:

- 25 yaşın altındaki 3 genç AIDS nedeniyle ölüyor ve 25 tanesine HIV virüsü bulaşıyor.

- 6 çocuk intihar ediyor.

- 18 yaşın altında 342 çocuk şiddet suçundan tutuklanıyor.

- Ergen annelerden 107 bebek doğuyor.

- 2833 çocuk okulu terk ediyor.

- 6042 çocuk tutuklanıyor.

- 135.000 çocuk okula silah götürüyor.

Daha varlıklı ama daha mutlu değiliz!

Aynı şekilde, depresyon ve intihar salgınından söz eden istatistikî sonuçlar da var. Bu rakamlar insana, ‘Dünya nereye gidiyor?’ diye sorduruyor. Daha varlıklıyız ama daha mutlu değiliz.”

Kitabında duygusal zekânın tanımlanmasıyla beraber, duyguların somut biyolojik temelleri olduğu, bunun bilimsel bir kategoriye dahil edilebileceğinin anlaşıldığını vurgulayan Tarhan,

Duygusal zekâ analizinin insanlığa kazandırdıkları

“Duyguları eğitmenin ihmal edildiği durumlarda, hangi kötü sonuçlarla karşılaşılacağı daha belirgin gözükmeye başladı. IQ yükselirken EQ (Duygusal Zekâ) düşmüştü. Çözüm bunu arttırmaktaydı. Terk edilmiş bazı değerler ki bunlar Doğu kaynaklıydı tekrar dikkate alınmaya başladı. Ancak bu defa da Budizmin çağın gerçeklerine pek de uygun olmayan, yalnız uhreviliği yücelten, dünyayı fiilen terk ettiren felsefesi hâkim oldu. Orta yolu bulmak için maddeyi fiilen değil duygusal olarak terk edebilmenin yolları aranmaya başlandı. Çünkü insan maddi ve somut zevkleri amaçladığında üzülüyordu. Dünyevi düşünen kişiler, çaresiz ve yetersiz kaldıkları durumlara çözüm üretmekte zorluk çekiyorlardı. Tam da bu noktada semavi öğretiler imdada yetişiyordu. “Halk içinde Hakla beraber olmak, dünyayı fiilen değil kalben terk edebilmek” gibi değerler duygusal zekâya yeni bir yorum katacaktı.” İfadelerini kullandı.

Onedio platformu hafta sonu okurlarına psikoloji alanında küresel yazarların yer aldığı bir liste paylaştı. Platform Tarhan’ın “Duyguların Psikolojisi” isimli eserini ise ilk sıradan önerdi. Platform şu ifadeleri kullandı.

İnsan psikolojisinin derinlerine inerek daha çok şey öğrenmek…

 “Psikolojiyle ilgilenenlerin hoşuna gidecek birçok kitap bulunuyor. Psikolojinin derinlerine inmek ve psikoloji hakkında daha çok şey öğrenmek isteyenler için okunması gereken psikolojik kitapları derledik. Kitap okumayı sevenlerin bayılacağı bu listeyi merak edenleri içeriğe alalım!

1. Duyguların Psikolojisi

İnsanın sahip olduğu tüm duyguların işlendiği bu kitapta olumlu ve olumsuz bütün duygular tek tek çözümlenmiş. Olumlu duyguları daha etkin kullanma yollarının gösterildiği bu kitapta olumsuz duygularla mücadele etme yöntemleri de anlatılmış. Nevzat Tarhan'a göre kitabının amacı insana duygularının kökenini anlatmak ve duygularını kendisinin yönlendirmesini sağlamak.

Nevzat Tarhan’ın kitabı için

Daha fazlası için Onedio


Okunma : 1376

ÜHA

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri