TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Aşkla sevginin farkı böyle anlaşılır

Hoşlanmadan anlaşılan şey, tarafların algılamalarındaki benzerlikten kaynaklanıyor. İnsan hoşlandığı kişi hakkında olumlu değerlendirmelerde bulunuyor ve hoşlanan iki insan arasında karşılıklı güven gelişiyor. Genellikle aşk, hoşlanma, sevgi ile karıştırılıyor.


Prof. Dr. Nevzat Tarhan üçü arasındaki benzerliği anlattı...Hoşlanmayı da içinde barındırmakla birlikte sevginin karakteristik özelliği bağlılıktır" diyen Nevzat Tarhan, sevginin; ilahî sevgi, insanî sevgi, erotik sevgi diye farklı gruplara ayrılabileceğini vurguluyor. "İnsanın olgun özelliklere, güçsüz ve zayıf insanlara, hayvanlara olan sevgisi bu alt grupları oluşturur" şeklinde konuşan Tarhan aşkla ilgili bakın neler söylüyor:

"Aşk, sevginin tutkulu ve derin biçimidir. Aşkın en önemli özellikleri; sadakat, bağlılık ve şefkattir. Bu üç hususiyet, aşk ile sevgi arasındaki farkı gösterir. Aşık olan kişide önceliği duygular almış ve muhakeme ikinci plâna düşmüştür. İhtirasla seven kişilere 'delicesine âşık' denilmesinin sebebi de budur. Aşık, sevdiği için kendi çıkarını terk eden kişidir.

ŞEFKAT DE VAR

Aşkta hoşlanma ve sevgide yaşanandan farklı olarak şefkat vardır. Genel olarak aynı doğru üzerinde bulunduğu düşünülse de sevgi ile şefkat birbirinden ayrı şeylerdir. Bir insanın aşık olup olmadığı onun şefkatine bakarak anlaşılabilir. Ayrıca şefkat, karşılık beklemez ve şarta bağlı değildir. Şefkat hisseden kişi aşık olduğu insanı ne pahasına olursa olsun mesut etmek ister.

TANIMLA YAŞA

 Aşık, 'Onu mutlu etmeliyim' düşüncesiyle hareket eden, sevdiğine karşı her türlü fedakarlığa hazır insandır. Hakiki aşk, tanımlanarak yaşanan aşktır. Aşk, samimiyet ve içtenlik taşıyan bir histir. Aşık, 'sevdiğime bütün sırlarımı anlatabilirim ve o hayatımdaki en özel kişidir' diye düşünür. Ayrıca aşkta mantığın ikinci plânda olduğu, tutkunun yaşandığı bir boyut vardır."

HOŞLANMA MI BAĞLILIK MI?

 Tarhan'a göre aşk ile bağlılık arasında da yakın bir ilişkiden sözedilebilir fakat her aşk bağlılık, her bağlılık da aşk demek değil. Bazı insanlar birbirlerine bağlı olduklarını zannetseler de onları bir arada tutan, ortak menfaatleri. "Çıkar ortadan kalktığında sevgi ve aşkta uçar" diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan şu açıklamaları yapıyor " Menfaat özellikle mecazî sevgilerde görülür. Meselâ, bir insanı fizikî güzelliği için seven kimse, güzellik ortadan kalkınca sevmekten vazgeçer. Oysa gerçek aşkta karşıdaki insanın kimliğini sevme duygusu hâkimdir. Bir kimse sevdiği kimse için 'onunla beraber olmadığımda mutlu değilim' diye düşünüyorsa bu aşktan kaynaklanan bağlılıktır".

SEVGİNİN GENETİĞİ

 Tarhan "Sevgi genetik bir eğilimdir. Beynimizde duygulardan sorumlu alan zenginleştikçe bu his de gelişip, aşka dönüşür" diyor ve ekliyor "Kadını erkeğe, erkeği kadına yönlendiren bu meyil yani aşk olmazsa, iki cins birbirine katlanması gerektiği zaman bunu yapamaz. Aşkta ideal olan sadakate dayalı, sevgi, saygı ve güven bağlarıyla sarmalanmış bir ilişkidir. Bu ilişkinin iyi olduğu kadar fırtınalı ve zor geçen günleri de olacaktır. Ancak sevginin gücü bu zorlukları aşmaya yeter"

YAŞADIĞINIZ HANGİSİ?

HOŞLANMANIN GÖSTERGELERİ

Bence o ileri derecede olgun bir insan.
Onun kararlarına güveniyorum.
O çok zeki bir insan.
O, onun gibi olmak istediğim bir insan.
Herkes tarafından beğenilen bir kişi.
Birbirimize benzediğimize inanıyorum.

AŞKIN GÖSTERGELERİ

Hatalarını kolaylıkla görmezden geliyorum.
Onun için her şeyi yaparım.
Yalnızken ilk işim onu düşünmek oluyor.
Onun iyiliği, benim önceliklerimden birisi.
Kendimi onun iyi olmasından sorumlu tutuyorum.
Onsuz olmak benim için çok zor.

PATOLOJİK AŞKIIN GÖSTERGELERİ

Eğer beni bırakırsa hiç umudum kalmaz.
Bazen düşüncelerimi kontrol edemiyorum, saplantılı bir şekilde onu düşünüyorum.
Onun hakkında her şeyi bilmek istiyorum.
Onu ruhen, bedenen, zihnen istiyorum.
Bana dokunduğu zaman bedenimin yanıt verdiğini hissediyorum.
Benim düşüncelerimi, korkularımı, umutlarımı bilmesini istiyorum.

 

 

Okunma : 12006

 

Haberler

Foto Galeri