TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Tarhan: “Medeniyetin Sunduğu Yaşam Felsefesi İnsanı Mutlu Etmiyor”

Prof. Dr. Tarhan: “Medeniyetin Sunduğu Yaşam Felsefesi İnsanı Mutlu Etmiyor”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ramazan Muhabbetleri programının canlı yayın konuğu oldu. Seyyid Bilal Kabdan moderatörlüğünde YouTube üzerinden gerçekleşen canlı yayında Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mutluluk, bilgelik eğitimi ve motivasyon konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Kapital sistem, harca-tüket döngüsü ile insanları kullanıyor”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, modernizmin, popüler kültürün insanlara sunduğu mutluluk kavramının tamamen hazları tatmin etmek üzerine kurulu olduğunu, hep dış şartlara bağlı olarak gerçekleştirilen bir mutluluk olduğunu belirtti. Tarhan, “Kapital sistem varlığını korumak için insanları bu şekilde yönetiyor. Kapital sistem, harca-tüket döngüsü ile insanların mutluluk duygusunu kullanarak daha çok şeyi satmayı hedefliyor. Akıllı insan hedef belirleyip ona göre yaşamasını bilir, zaten yaptığı işlerden mutlu olmayı başarırsa mutluluk kendiliğinden gelir ama mutluluk amaçlanınca kaçan bir şeydir” dedi.

“Medeniyetin sunduğu yaşam felsefesi insanı mutlu etmiyor”

İç nedene bağlı mutluluk ile ilgili bilgi veren Tarhan, günümüzün yaşam felsefesinin zevk peşinde koşmayı amaçladığını belirtti. Tarhan, iç nedene bağlı mutlulukta kişi her ortamda mutlu olmayı öğrenebilir. Bunun için yatırım yapmayı öğrenmesi gerek, sahip olduğu şeylerin kıymetini bilmesi gerek. Dünyayı değiştirmek yerine kendini değiştirmeye çalışması gerek. Bugünün sunduğu yaşam felsefesi zevk peşinde koşmayı amaçlıyor ama pozitif psikolojinin ve kadim kültürün öğrettiği mutlulukta ise anlam peşinde koşmak var. Medeniyetin sunduğu yaşam felsefesi ise insanı mutlu etmiyor” dedi.

“Dünyadaki sistem gelir adaletsizliğini yaratıyor”

Dünyada kurulan sistemde gizli bir sömürgecilik olduğunu belirten Tarhan, bu durumun gelir adaletsizliği oluşturduğunu, dünyanın Bolşevik Devrimi çıkmadan önceki duruma doğru gittiğini ve bu sistemin insani olmadığını ifade etti.

“Klinik derecede kaygı ve korkunun %70’lere çıktı”

İnsanlar devamlı tehlike odaklı konuştuğunda kaygı oranlarının arttığını söyleyen Tarhan, koronavirüs nedeniyle bütün dünyada klinik derecede kaygı ve korkunun %70’lere çıktığını, anksiyete, panik atak ve Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) vakalarının bu süreçte arttığını ifade etti. Tarhan, koronavirüsün insanlara verdiği fırsatlara da değindi. Tarhan, “Salgın insanlara 3 hediye verdiği. Bunlar; bol boş zaman, psikolojik dayanıklılık eğitimi (sabır, doyum erteleme) ve maneviyatı arttırma ile bilgelik” dedi.

Okunma : 1961

ÜHA

 

İlgili

06 Ağustos 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde
07 Ocak 2016
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri