TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Çocuğu yok saymak, çocuğu dövmekten daha kötü”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Çocuğu yok saymak, çocuğu dövmekten daha kötü”

Üsküdar Üniversitesi - Bernard Van Leer Vakfı iş birliği ile “Belediyelerin Kreş, Yuva ve Gündüz Bakım Evlerinde Çalışan Çocuk Bakım Elemanlarının Bilgi ve Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında toplantı düzenledi. Çocukların beyin gelişimi ve bakımının ele alındığı toplantıda, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi Anabilim Dalı ve dezavantajlı çocukların gelişimine uluslararası düzeyde destek veren Bernard Van Leer Vakfı iş birliğinde düzenlenen toplantı, 26 Ekim 2018 tarihinde gerçekleşti. Toplantıya; Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Sultanbeyli Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Söğütçü, Esenyurt Belediyesi Başkan Yardımcısı Pakize Bahadır, Beyoğlu Belediyesi Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Hülya Kömürcü, Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Filiz Ünlü ve kreş yetkilileri katıldı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Çocuğu yok saymak, çocuğu dövmekten daha kötü” 2

Duygusal kontrol, beyin gelişiminde büyük rol oynuyor

Toplantının açılış konuşmalarını, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurper Ülküer gerçekleştirdi. “Son yapılan beyin gelişimi çalışmaları erken çocukluk dönemindeki deneyimlerin, çocuğun çevresinden aldığı uyarıların, çocuğun beyin yapısını etkilemekte olduğunu ve bu etkinin de bir yaşam boyu devam ettiğini bize anlatıyor” diyen Ülküer, duygusal kontolün önemine değinerek,

“İlk 3 yılda çocuklar, duygusal kontrolle ilgili beyin gelişiminde çok önemli bir yol kat ediyorlar ve bu ilk 3 yıl beyin gelişimine çok önemli bir ‘fırsat penceresi’ diyoruz. Eğer bu fırsat penceresini açık olduğu dönemde iyi bir şekilde doldurabilirsek, ondan sonra daha rahat edeceğimizi biliyoruz. Duygusal kontrol çok önemli. Bu bizim öfkemiz, öfke kontrolümüz ve diğer insan ilişkilerimizle ilgili. İlk 3 yılda beyin gelişiminde yeni yapılan beyin çalışmaları bize gösteriyor ki, çocuklar ilk 3 yılda belli bir ölçüde beceri kazanırlar” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Nurper Ülküer’in ardından konuşmasını gerçekleştiren Bernard Van Leer Vakfı Türkiye Temsilcisi Yiğit Aksakoğlu, “Biz özellikle erken çocuk dönemiyle ilgili iş birlikleri kurarak alanda bazı şeyleri değiştirmeye çalışıyoruz. İş birliklerine önem veriyoruz ve bunları tek seferde ve kısa dönemde yapılan çalışmalar olarak görmek yerine uzun bir yolculuk olarak görmeyi tercih ediyoruz. Onun için Üsküdar Üniversitesi ile yaptığımız bu iş birliğinde umarım belediyeler ile birlikte iyi sonuçlar elde edeceğiz” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Çocuğu yok saymak, çocuğu dövmekten daha kötü” 3

Temel güven duygusu oluşmayan çocuklarda, beyin gelişimi duruyor

Toplantıya katılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konuşmasına Bernard Van Leer Vakfı’na teşekkür ederek başladı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Çocuğu yok saymak, çocuğu dövmekten daha kötü” 4

“Özellikle erken çocukluk dönemine yapılan yatırımlar, orta ve uzun vadeli yatırımlardır. Bunun meyvesi de sonradan toplanıyor” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuk gelişiminde şu noktalara dikkat çekti:

“0-6 yaş, çok kıymetli bir dönem. Koruma altına alınmış çocukların kişisel bakımı çok iyi yapılsa da çocukta duygusal ve sosyal bakımlar buna paralel olmuyor. Çünkü 6 – 8 saatte bir bakıcı değişiyor. Çocuklarda temel güven duygusu oluşmuyor ve bu çocuklarda ani ölümler meydana geliyor. Yapılan araştırmalarda, temel güven duygusu oluşmayan çocuklarda büyüme hormonunun salgılanmadığı ve beynin gelişmediği görülüyor. Bu nedenle bağlanma, kalıcı ve tutarlı ilişkinin olması çok önemli.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Çocuğu yok saymak, çocuğu dövmekten daha kötü” 5

“Çocuğa zaman ayırmadığımızda, mesafesiz terk ediş meydana geliyor”

Bazı ailelerde, çalışmayan anneler evdedir ama çocuğa zaman ayırmaz. Zaman ayırmadığımızda biz çocuğu mesafesiz terk etmiş oluyoruz. Yani çocuk anne ile beraber; fakat çocuğa zaman ayırmamış. Böyle çocuklarda çocukluk ihmali oluyor. Duygusal ihmal çocuk için çok önemli. Hatta bazı çocuklar var annesini babasını kızdırır, dövdürür kendini rahatlar. ‘Beni dövüyor ama hiç olmazsa benim varlığımın farkında’ diye düşünüyor çocuk. Çocuğu yok saymak, çocuğu dövmekten daha kötü. Çocukluk psikosomatik hastalığının arkasında, çocuğun mutsuz olduğunu ve çocukluk depresyonu olduğunu görüyoruz. Anne yoksunluğu, çocukta otizmin artış sebeplerinden birisidir.”

Proje kapsamında 8 belediye görev alacak

Günlük bakım hizmeti veren profesyonellerin “kaliteli bakım” konusunda bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi, yönetici ve denetçiler için “kaliteli bakım” konusunda farkındalık sağlanması ve seçilen belediyelerde çocuk bakım hizmetlerinin sağaltımı konusundaki ihtiyaçların belirlenmesinin amaçlandığı, “Belediyelerin Kreş, Yuva ve Gündüz Bakım Evlerinde Çalışan Çocuk Bakım Elemanlarının Bilgi ve Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi”nde; Maltepe, Kadıköy, Sarıyer, Sultanbeyli, Sancaktepe, Beyoğlu, Kartal ve Esenyurt Belediyesi görev alacak.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Çocuğu yok saymak, çocuğu dövmekten daha kötü” 6

Okunma : 5496

ÜHA

 

İlgili

09 Eylül 2019
"Kişisel Haberler" içerisinde
21 Temmuz 2018
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri