TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ar-Ge’ye bütçe ayırmıyorsak gençleri unutalım”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ar-Ge’ye bütçe ayırmıyorsak gençleri unutalım”

Bolu’da düzenlenen Yerel Kalkınma Sempozyumu’na katılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dünyanın hızla değiştiği günümüzde yapay zekâ ve zihin kontrolünün konuşulduğunu belirterek “En büyük sermaye hayal gücü. Bu da bizde, Anadolu’da var” dedi. Ar-Ge’ye mutlaka yatırım yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tarhan, “Ar-Ge’ye bütçe ayırmıyorsak gençleri unutalım” dedi. 

Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan,  Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde düzenlenen Yerel Kalkınma Sempozyumuna katıldı.

Bolu Valisi Aydın Baruş ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın da katıldığı sempozyumda “Yerel Yöneticilikte Liderlik Stratejileri” başlıklı bir konuşma yapan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, zihinsel önyargılara dikkat çekerek bu önyargıları değiştirmenin kolay olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ar-Ge’ye bütçe ayırmıyorsak gençleri unutalım” 2En büyük sermaye hayal gücü

İçerisinde bulunduğumuz çağın “Harikalar zamanı” olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tarhan, “Günümüzde yapay zekâ ve zihin kontrolü konuşuluyor. Dünya hızla değişiyor. Süper bilgisayarlarla süper gençler var. En büyük sermaye hayal gücü. Bu bizde, Anadolu’da var. Gençlerimize bu hayal güçlerini gerçekleştirmelerine imkan verecek ortamlar sunmak gerekir” dedi.


Gençlerde ego ideali olmalı

Gençlerde mutlaka ego ideali olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gençlerimiz hayatın amacı ve anlamı ne sorularına cevap versin. Aksi halde genç, kendini harcar. Gençlerin sadece maddi değil, manevi hedefler de koymaları gerekiyor” dedi.
“Liderlik çemberi” kavramına işaret eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, liderde olması gereken özelliklerden ilkinin güven olduğunu belirterek üç tip liderlik olduğunu, bunları klasik, karizmatik ve bilimsel liderlik olarak sıraladı. İdeal liderin üç özelliği de yere ve zamana göre kullanabilmesi gerektiğini kaydetti.

Kişinin dikkatini iyi yönetmesi gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Takım lideri takımının başında olmalı. Başarı takımın, başarısızlık ise liderindir. Takım olamayan başarılı olamaz” dedi.

Takım çalışması yapmayan şirketler var olamaz

Ülkemizde aile şirketlerinin uzun soluklu olmamasının bazı nedenlere bağlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çünkü tek lider var ve işlerini çocuklarına delege edemiyor. Takım çalışması yapmıyor ve takım oluşturamıyorlar. Böylece yıkılmak durumunda kalıyorlar” dedi.

Prof. Dr. Tarhan, liderlikte zaman yönetiminin de önemli olduğunu belirterek “Zaman yönetimini iyi yapan, iyi liderdir” dedi.

Ar-Ge’ye yatırım yapılmalı

Ar-Ge’ye mutlaka bütçe ayrılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Ar-Ge’ye bütçe ayırmıyorsak gençleri unutalım. Mutlaka Ar-Ge’ye yatırım yapılmalı. Üniversiteler mutlaka bir Ar-Ge odağı seçmelidir” dedi.
Dikkat piramidinin önemli olduğunu ifade eden Tarhan, “Dikkatine sahip olacaksın. Zaman ve dikkat yönetiminde nesne değil, özne olmalıyız. Onun için orijinal şeyler yapmalıyız. Bir yerde hareket varsa bu gayretin olduğunun göstergesidir. Gayret de ümit olduğunu gösterir. Ümit duygusu da başarıyı getirir. Ümidimizi hiçbir zaman kaybetmemeliyiz” dedi.


Liderlik etiği neden önemli?

Liderlik etiğinin de önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İyi bir liderde dürüstlük, insan odaklılık, iletişime açık olmak gibi özellikler mutlaka bulunmalıdır” dedi.

Prof. Dr. Tarhan’a plaket ve teşekkür belgesi verildi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a konuşmasının sonunda Bolu Valisi Aydın Baruş tarafından plaket, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından da teşekkür belgesi takdim edildi. İki gün devam edecek sempozyuma büyük ilgi gösterildi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ar-Ge’ye bütçe ayırmıyorsak gençleri unutalım” 3 Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ar-Ge’ye bütçe ayırmıyorsak gençleri unutalım” 4

Okunma : 2912

ÜHA

 

İlgili

01 Ağustos 2016
"Kişisel Haberler" içerisinde
24 Ocak 2021
"Psikiyatrist" içerisinde
31 Temmuz 2018
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri