TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Evlat edinmek isteyenler dikkat!

Evlat edinmek isteyenler dikkat! Böyle bir şeye kalkışmadan önce sonuçlarını çok iyi düşünmek, durumu iyi değerlendirmek gerekir.


evlat_edinmeProf. Dr. Nevzat Tarhan anlatıyor…

Evlat edinmek radikal bir karardır. Böyle bir şeye kalkışmadan önce sonuçlarını çok iyi düşünmek, durumu iyi değerlendirmek, sırf yakınlar istiyor diye evlat edinme yoluna gitmemek gerekir.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Timaş Yayınlarından yeni çıkan “Sen Ben ve Çocuklarımız” kitabında çocuk eğitimi ve gelişimi üzerine ebeveynlere düşen görevlere ilişkin merak edilen birçok konuyu mercek altına alıyor.

Bu önemli konulardan biri de Evlat edinme. Tarhan kitabında konuyu ayrıntısıyla ele alıyor.

EVLAT EDİNMEK Mİ İYİ, EDİNMEMEK Mİ?


nevzat_tarhan

Bilinçli olarak anne-babalığı erteleyen çiftlerden başka, isteyip de çocuk sahibi olamayan çiftler de vardır. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan tüp bebek gibi yeni tıbbi yöntemler bu çiftlerin bir kısmını hayallerine, çocuklarına kavuşturur. Tüp bebek uygulaması oldukça yüz güldüren bir yöntemdir. Bu uygulamada anne ve baba adayından alınan yumurta ve sperm laboratuar ortamında döllendirilmekte, çok düşük doz mikro akımla hücrelerin belli bir noktada çoğalması sağlanmakta, ardından ana rahmine yerleştirilmekte ve kadının gebe kalması sağlanmaktadır.

Ancak bu yöntemi kullanıp da yine de bebek sahibi olamayan bazı çiftler vardır. Böyle durumlarda evlilik bir imtihandan geçer. İki tarafın da evliliğe bakışı, evlilikten beklentisi önemlidir. Taraflardan biri çocuğu birlikteliğin olmazsa olmazı olarak algılayabilir. Toplumumuzun yaklaşımı böyle bir durumda evlat edinme yönündedir.

ÇEVRE BASKISIYLA EVLAT EDİNMEK


Çeşitli sebeplerden dolayı annesiz, babasız kalan, çeşitli kurumlarda büyümek zorunda bırakılan çocuklar vardır. Bu çocukların anne-baba sevgisi almadan büyümelerindense koruyucu anne-babalık eliyle büyümeleri daha iyidir. Ama burada onların evlatlık hukuklarını tanımlama hususu ihmal edilmemelidir. Bu çocuklara hem miras hukuku açısından, hem de daha sonrasında nasıl davranılacağı açısından açık ve net olunursa ciddi sorunlar yaşanmadan anne-baba ve evlatlık çocuklar arasındaki ilişki sağlıklı şekilde yürür.

ÇOCUĞUMA EVLATLIK OLDUĞUNU NASIL AÇIKLAMALIYIM?


Evlat edinmenin artıları olduğu gibi eksileri de vardır. Bu konuda sıkça rastlanan sıkıntı durumun çocuğa açıklanmasıdır. Anne-baba evlat edindikleri çocuğu severler, hatta sevmenin de ötesinde ona karşı aşırı bir sorumluluk hissederler. Çocuk ergenlik dönemine gelir, gerçeği bir şekilde öğrenir. O güne kadar öz anne-babası bildiği kişilerle ilgili bütün duyguları değişir; “Siz benim annem, babam değilsiniz” diyerek onlardan kopar. Öz çocuklar da zaman zaman ebeveynlerine birçok sorun yaşatır ve acı çektirirler, ama ebeveynlerin evlat edindikleri çocukların hatalarını kabullenmeleri daha zor olur. Sorunlar daha büyük boyutta yaşanır ve aşmak için daha fazla çaba göstermek durumunda kalınır.

Evlat edinmek radikal bir karardır. Böyle bir şeye kalkışmadan önce sonuçlarını çok iyi düşünmek, durumu iyi değerlendirmek, sırf yakınlar istiyor diye evlat edinme yoluna gitmemek gerekir.

ÖNEMLİ OLAN TOPLUMA FAYDASI DOKUNMAK


Eğer çiftler sadece toplum baskısı nedeniyle kendilerini çok da hazır hissetmedikleri halde evlat edinme yoluyla çocuk sahibi olmayı düşünüyorlarsa, anne-babalığın böyle istenilmeden taşınacak bir rol olmadığını asla göz ardı etmemelidirler. Çünkü evlat edinmek büyük fedakârlık, emek ve çile gerektirir. Anne-baba adayları evlat edinecekleri çocuğa hak ettiği sevgiyi veremeyeceklerse toplumun ne diyeceği, nasıl yorum yapacağı bunun yanında hiç önemli değildir. Belki çocuklarının olmaması onların daha yararınadır.

İnsanın tek meyvesi çocuk değildir; zihinsel, toplumsal üretimi de vardır. Çocuğu olmayıp da binlerce çocuğa çok daha faydalı olan, onlara ana-babalık yapan nice insan vardır. Öte yandan öz çocuğunu kendisi büyüten, ama topluma hiçbir faydası dokunmayan insanlar da çoktur.

İstediği halde çocuk sahibi olamayan eşler önemli olanın annelik, babalık egosunu tatmin etmek değil; insanlığa, topluma hizmet edecek bir şeyler yapmak olduğunu unutmamalıdırlar.

Evlat edinme konusunda tek bir doğru yoktur. Çiftler oturup kendileri için doğru olanın ne olduğuna birlikte karar vermelidirler. Her şeye rağmen çocukları olmuyorsa bunun kendi ellerinde olmadığını kabullenmeleri; buna göre yeni alternatif çözümler üretmeleri gerekir. “Neslimi mutlaka devam ettireceğim” hırsına kapılarak yuvayı dağıtmak yerine başka çocuklara yardım edip kendi değerlerini devam ettirmek yönünde hareket etmek daha akılcı bir çözüm olacaktır.

 Şaban Özdemir (NPGRUP)

Okunma : 10257

 

İlgili

19 Şubat 2014
"Kişisel Haberler" içerisinde
16 Şubat 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde
24 Ağustos 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri