TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Araştırmanın dünü, bugünü, yarını konuşuldu

Araştırmanın dünü, bugünü, yarını konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Stratejik Araştırma ve Geliştirme Kulübünün düzenlediği ‘1. Araştırma Zirvesi’ Nermin Tarhan Konferans salonunda gerçekleşti. Programa Piar Gallup Araştırma şirketi kurucusu ve eski milletvekili Bülent Hasan Tanla ile Araştırmacı - Gazeteci Kadir Çelik konuşmacı olarak katıldı.

Araştırmanın dünü, bugünü, yarını konuşuldu 2

Konferansın açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör “Akademik camia araştırma konusunda yıkılıyor. İçinde araştırma ve strateji geçen bir kulüp ve bu kulübün iletişimcilerden gelmesi ayrı bir keyif ”  diye konuştu.

Araştırmanın dünü, bugünü, yarını konuşuldu 3

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da araştırmanın bir öğrenci kulübü tarafından yapılmasının sevindirici olduğunu vurguladı. Seçim döneminde çok araştırma çalışması olacağına dikkat çeken Tarhan, araştırmanın da bir etiği olması gerektiğine dikkat çekti.


Araştırmanın dünü, bugünü, yarını konuşuldu 4

“Bir araştırmacının en büyük düşmanı yanlış bilgidir”

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Reklam Tasarımı ve İletişimi Bölümü Öğrencisi - Araştırmacı Nihal Konçu Akhuy’un yaptığı “Araştırmanın Dünü, Bugünü, Yarını” konulu oturuma geçildi.
Oturumun ilk konuşmacısı olan Piar Gallup Araştırma şirketi kurucusu ve eski milletvekili Bülent Hasan Tanla “Araştırma denilen konunun bir tarafında insan vardır. Araştırma da en önemli konu örnektir. Araştırma çalışması bilimsel yöntem değildir” dedi.
Araştırılacak kitlelerde demokratik özellikler çok önemlidir diyen Tanla, kitlelerin eğitim, lokasyon, yaş ve cinsiyet gibi özelliklerin sonuçları etkileyeceğini söyledi. Araştırma yaparken hem sosyoloji bilmenin hem de bilgi sahibi olmanın önemine vurgu yapan Tanla, soru sorarken yaratıcı ve özverili olmak önemlidir dedi.
Tanla, “Araştırma sonuçlarında çıkan tabloları okumak yerine bu tabloların ne anlama geldiğini anlatmak gerektiğine de dikkat çekti. Bir araştırmacının en büyük düşmanı yanlış bilgidir” şeklinde konuştu.

“Araştırma çalışmalarında ahlak çok önemli”

Gazeteci- Yazar Kadir Çelik ise, “Ülkemizde araştırma ile ilgili bir araştırma yapsak insanların araştırmayı sadece seçim çalışmaları demek olduğunu anladıkları ortaya çıkar. Oysa araştırmanın çok geniş bir alanı var. Buzdolabı üreticisi bile araştırma yaptırmak istiyor” şeklinde konuştu.
Araştırma çalışmalarında olması gereken özelliğin “ahlak” olduğunu söyleyen Çelik, “kişi kafasında bir sonucu doğrulatmak için manipüle sorularla araştırma yapıyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de siyasi araştırma yapmanın zor olduğunu söyleyen Çelik, “Toplumda fişleniyor muyuz diye bir algı oluşuyor. Bu bilgiler başka bir yerde karşıma çıkar mı diye düşünen kişinin verdiği veriler doğru olmuyor” şeklinde konuştu.
Soru cevabın ardından Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan katılımlarından ötürü Tanla ve Çelik’e plaket takdim etti.
Toplu fotoğrafın ardından program sona erdi.

Araştırmanın dünü, bugünü, yarını konuşuldu 5

Okunma : 4564

ÜHA

 

İlgili

03 Mart 2021
"Kişisel Haberler" içerisinde
27 Mayıs 2019
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri