TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

4. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu!

4. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu!

Üsküdar Üniversitesinin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle liselere yönelik düzenlediği 4. Bilim ve Fikir Festivali gerçekleştirildi. Sağlık&Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler kategorisinde 199 projenin yarıştığı festivalde her kategoriden üç proje ödüle layık görüldü. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, popüler kültürün yeni nesli harcadığını belirterek “Üsküdar Üniversitesi olarak lise öğrencilerimizin bu yeteneklerini geliştirmelerine imkân sağlamak ve yol göstermek istedik. Bu bilim heyecanını gördükçe geleceğe ümitle bakmamız için çok sebep var diyorum” dedi.
 
Üsküdar Üniversitesinin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle liselere yönelik düzenlediği 4. Bilim ve Fikir Festivali’nde gençler icat çıkarmak için yarıştı. Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesinde iki gün süren festivalde yarışma heyecanı yaşayan lise öğrencileri, renkli ve unutulmaz iki gün geçirdi.

4. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu! 2

Gençleri hayatı kolaylaştırmak için gözlemlemeye, düşünmeye ve “icat çıkarmaya” yönlendiren özgün projelerin yarıştığı 4. Bilim ve Fikir Festivali’nde bu sene Sağlık & Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere iki kategoride başvuru kabul edildi.Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün görevlendirdiği öğretmenlerden oluşan jüri düzenledikleri 13 panel ile projeleri değerlendirdi. Ön değerlendirmeyi geçen projeler sözlü ve poster sunumlarıyla projelerini anlatma imkânı bulurken jüri poster ve sözlü sunumlarla 2’inci değerlendirmesini yaptı.

4. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu! 3

Festivalde insan etkileşimli robot kolları, sonar görme engelli bilekliği, geri dönüşümden elektrikli araç, turunçgil kabuklarından küflenmeyi önleyen gıda katkı maddesi yapımı, petrol yiyen bakterilerden yararlanılarak atık yağları temizleyen evye ve boru sistemleri, viraj ve kavşaklarda kazaları önleyici güneş sistemi, hiperaktif yol, deprem kapısı, Gözümsün: Görme Engellilere Yardım Platformu, Çanakkale’den 15 Temmuz’a tarihe not düşen şehitlerimiz, Suriyeli-Türk Öğrenci Gönüllü Dayanışma ve Kardeşlik Projesi gibi Türkiye’nin ve dünyanın yaşadığı sorunlara, insanlığın ihtiyaçlarına çözüm arayan yüzlerce fen, sağlık, teknoloji ve sosyal alanda İstanbul’dan 131 okulun yer aldığı yarışmaya 360 proje katılırken ön elemeyi geçen 199 proje yarıştı.

4. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu! 4

Lise öğrencileri “Hayat Tercihtir”de buluştu

Festival kapsamında öğrenciler Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş ve gazeteci-Tv programcısı Şaban Özdemir ile “Hayat Tercihtir” buluşmalarına katılırken birbirinden ilgi çekici projelerini katılımcılara sundu. Festival kapsamında açık hava oyunlarıyla eğlenen liseli icatçılar, müzik gruplarının canlı performanslarıyla eğlenceli dakikalar geçirdi. Grup Retrobüs ile öğrenciler gönüllerince bir gün yaşadı. Kazanan projeler günün sonunda yapılan ödül töreninde açıklandı.
Ödül törenine Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş katıldı.

4. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu! 5Prof. Dr. Muhsin Konuk: Öğrencilerimize Proje Yazma Eğitimi vermek istiyoruz!

Ödül töreninde konuşan Festival Koordinatörü ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, festival sürecini anlatarak her sene katılımın giderek artmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Prof. Dr. Muhsin Konuk, önümüzdeki festival döneminde İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de onay vermesi halinde katılımcı öğretmen ve öğrencilere Proje Yazma Eğitimi vermek istediklerini söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gençleri eğlenceli bir ortamda bilimle buluşturmak istedik”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 90’lı yıllardan itibaren psikolojide devrim yaşandığını ve beyin temelli öğrenme kavramının ortaya çıktığını belirterek “Beyin temelli öğrenmede beynin ödül sistemini ne harekete geçiriyorsa öğrenmeyi en çok o sağlıyor. Beynin ödül merkezini harekete geçirme eğlenceli ve disiplinli ortamlarda oluyor. Biz dört yıl önce bu yola çıkarken gençleri eğlenceli bir ortamda festival havası içerisinde bilimle buluşturmak ve proje üretmeye teşvik etmek istedik” dedi.

Popüler kültür yeni nesli harcıyor!4. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu! 6

Üsküdar Üniversitesi olarak iki öncelikleri olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Proje Kültürü ve Girişimcilik dersi ile Pozitif Psikoloji derslerine önem verdiklerini kaydederek “Her iki dersi lisans programlarımızda zorunlu ders olarak veriyoruz. Bu festivalle lise öğrencilerimizin proje üretmelerine katkı sağlamak, onları yüreklendirmek ve desteklemeyi amaçlıyoruz. Popüler kültür yeni nesli maalesef harcıyor. Dijital nesil çok kolay etkileniyor. Lise dönemi proje kültürünün temellerinin atıldığı bir dönem. Üsküdar Üniversitesi olarak lise öğrencilerimizin bu yeteneklerini geliştirmelerine imkan sağlamak ve yol göstermek istedik. Burada iki gündür çok güzel bir festival ortamı oluşturduk, bu sene katılım geçen yıla oranla oldukça fazlaydı. Bu bilim heyecanını gördükçe geleceğe ümitle bakmamız için çok sebep var diyorum” dedi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci de festivalle gençlerin bilimsel veri toplama, analiz yapma, raporlama ve proje haline getirme aşamalarını öğrenmelerine yardımcı olmayı ve üst düzey düşünme becerisini geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek “Her devrimin insanın bir organına karşılık geldiğini bu bağlamda da Sanayi devrimi kasa, bilgisayar devrimi ise beyne karşılık geliyor. Hangi teknolojik devrim olursa olsun bunu hangi organımızla karşılayacak olursak bir yanımızın mutlaka bu işin için olması gerekiyor: O da yürek. İşte böyle olduğu zaman Peygamberimiz Hz. Muhammed’in buyurduğu gibi  ‘İnsanların en hayırlısı insanlara en faydalı olandır’ sözü tahakkuk etmiş oluyor. Ben özellikle sevgili öğrencilerime bu hususları unutmamalarını öneriyorum” dedi.

4. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu! 7Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise festivale katılımın her sene artmasını temenni ettiğini belirterek “Köklerimize uygun, değerlerimizle, insanlığa, dünyaya, ülkemize, İslam alemine faydalı ilim adamları yetiştirelim. Hz. Mevlana bu değerlerin ne kadar önemli olduğunu şöyle ifade ediyor: Kötü niyetli bir insana ilim öğretmek yol kesen bir hayduta silah vermeye benzer. İlimi de herkesin yapamayacağını görüyoruz. O bakımdan değerler noktasında bir ölçü olan Nevzat Hoca’nın buna da el atması bizim için çok önemli. Bu millerin ilim adamları insanlığa arar verecek hiçbir icatta bulunmamıştır, inşallah böyle de devam eder” dedi.

Her kategoriden üç proje ödüllendirildi

Sosyal Bilimler kategorisinde Özel Fatih Okyanus Anadolu Lisesi’nden Eşref Bektaş ve Cevdet Ümit Aparı’nın Fuat Aydın danışmanlığında hazırladıkları “Gözümsün-Görme Engellilere Yardım Platformu” isimli proje birinci, Özel Asfa Ahmet Mithat Anadolu Lisesi’nden Berru Bilici ve Sudenur Kılıç’ın Abdulkerim Demir danışmanlığında hazırladıkları “Yaprak Yaprak Kainat” isimli proje ikinci, Haluk Ündeğer Anadolu Lisesi’nden Emir Uysal’ın Tuğba Acunal danışmanlığında hazırladığı “Dünya Vatandaşı” isimli proje üçüncü oldu.

4. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu! 8Sağlık & Fen Bilimleri kategorisinde Bayrampaşa Bilim Merkezi’nden İrem Tekin ve Gamze Kosovalı’nın Sümeyye Özyaman’ın danışmanlığında hazırladıkları “Zeytin Yaprağının (Olea Europaea) C6 Glioma Hücre Soyuna Etkisi” isimli projesi birinci, Haydar Akın Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Ahmet Can Kocaman’ın Nuh Ulu danışmanlığında hazırladıkları “İşaret Dili Tercümanı (Sign Language Interpreter)” isimli proje ikinci, Pertevniyal Lisesi’nden Bahri Bilgiç ve Şeyma Bulut’un Yonca Bozkurt danışmanlığında hazırladıkları “Farklı Ses Frekanslarının Lumbricus terrestris (Toprak solucanı)Yara Rejenerasyonuna Etkisi” isimli proje üçüncü seçildi.

Sosyal Bilimler kategorisinde mansiyona layık görülen projeler ise şöyle:


Haluk Ündeğer Anadolu Lisesi’nden Beyza Şahinkaya’nın “Ben Maskesini Çıkart Biz Maskesini Tak”,
Özel Asfa Ahmet Mithat Anadolu Lisesi’nden Yüsra Akdemir ve Nur Alkan’ın “Philoyun-Felsefe Öğretiminde Farklı Bir Yöntem”,
Beykoz Boğaziçi Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Ayşenur Kakıcı, Mukaddes Ekiz,
Nesibe Arslan ve Melike Yılmaz’ın “Güneşi Gördüm”,
Özel Asfa Ahmet Mithat Anadolu Lisesi’nden Elif Önder ve Şeyma Özdil’in “Gürültüye Kulak Ver”,
Çekmeköy Özel Avrupa Koleji’nden Özgül Aybüke Kartal’ın “Eğitim Labirenti”,
Özel Çınar Anadolu Ve Fen Lisesi’nden Zeynep Kozanoğlu ve İkbal Uzun’un “Okul Başarısında Öğretmen Faktörü: İbni Sina Anadolu Lisesi Örneği ve Bir Model Önerisi “Bisal Eğitim Modeli”,
Ergün Öner-Mehmet Öner Anadolu Lisesi’nden Doğa Karaman, Nur Pınar Kırcaoğlu ve Melek Özlemnur Bal’ın “Mağdurum Ama Zorba Olmayacağım”,
Özel Gaziosmanpaşa Şefkat Anadolu Ve Fen Lisesi’nden Fatimenur Ayvallı ve Emine Nur Koyunsever’in “Dar Alanda Değil Her Alanda Kitap”,
Beykoz Boğaziçi Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Esra Ateş, Hatice Kübra Karabey ve Rabia
Hızır’ın “Engelim Hayatıma Engel Değil”,
Özel Asfa Ahmet Mithat Anadolu Lisesi’nden Eslem Çıplak ve Süeda Atan’ın “18-25 Yaş Arası Genç Kızların Değişen Kına Gecesi Adet ve Geleneklerine Bakışının Sosyolojik Analizi”,
Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Betül Kalfa’nın “Gönül Köprüsü İmarethaneler (Mihrişah Valide Sultan İmarethanesi Örneklemi)”

Sağlık & Fen Bilimleri kategorisinde mansiyona layık görülen projeler ise şöyle:

Bayrampaşa Bilim Merkezi’nden Cansu Akay ve Gökcan Göksoy’un “Ballıbaba (Lamium galeobdolon L.), Havlıcan (Alpinia officinarum L.) ve Üzerlik (Peganum harmala L.) Bitkilerinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkisi”,
Özel Sancaktepe Okyanus Anadolu Lisesi’nden Habibe Binnur Eren ve Mevlan Tuana Sesli’nin “Atık Buğday Sapı ve Pirinç Kabuğu Külünden Organik Güneş Üretmesi”,
Özel Kartal Oğuz Fen Bilimleri Temel Lisesi’nden Cavid Bayramlı ve Furkan Duman’ın “Taşınabilir Güç Kaynakları İçin Sodyum Bor Hidrürle Çalışan Yakıt Kartuşu Sisteminin Geliştirilmesi”,
Çekmeköy Çınar Anadolu Lisesi’nden Eren Sadıkoğlu’nun “Akıllı Şehir”,
Arnavutköy Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi’nden Emirhan Taştan ve Yaşar İdikut’un “Sürücüyü Uyanık Tutma”,
Özel Çınar Anadolu Ve Fen Lisesi’nden Mehmet Enes Furuncu ve Muhammed Emin Kıyağan’ın “Biberiye (Rosmarinus Officinalis) Ve Kekik (Thymus) Uçucu Yağı Katkılı Yenilebilir Kazein İnce Filmlerin Beyaz Peynirin Raf Ömrüne Etkisinin İncelenmesi”,
Bayrampaşa Bilim Merkezi’nden Seher Elif Mekik ve Berat Karataş’ın “Boyar Madde İçeren Sentetik Atık Suların Fotokatalitik Degradasyonları”,
Özel Nev Anadolu Lisesi’nden Gülnur Dilsiz ve İrem Yılmaz’ın “Model Bir Polimer Olarak Seçilen Polimetilmetakrilatin Fotooksidatif Parçalanmasını Geciktirmek Amacıyla Kabak Çekirdeği, Üzüm Çekirdeği ve Nar Çekirdeği Yağının Doğal Antioksidan Olarak Kullanılması”
Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Mehmet Berk Çelik ve Abdullah Emre Aksoy’un
“Dairesel Açıklıkta Kırınım Yöntemi Kullanılarak Katıların Genleşme Katsayısının Hesaplanması”,
Özel Çınar Anadolu Ve Fen Lisesi’nden Buğra Kerim Şahin ve Muhanned Kerem Özkan’ın “Organik Yalıtım”,
Özel Bil Anadolu Lisesi Ve Meslek Lisesi’nden Burak Can Yanıkçı ve Safa Selim Ünlü’ün  “İnsansız Hücumbot (Alev Kapanı)

Üsküdar Üniversitesi Televizyonu ÜÜTV’den de canlı verilen 4. Bilim ve Fikir Festivalinde Türkiye’nin ve dünyanın yaşadığı sorunlara, insanlığın ihtiyaçlarına çözüm arayan projelerden her kategoride 1. olan projeye 6 bin TL, 2. olan projeye 4 bin TL, 3. olan projeye ise 2 bin TL para ödülü verildi.

4. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu! 94. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu! 104. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu! 114. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu! 124. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu! 134. Bilim ve Fikir Festivalinde ödüller sahiplerini buldu! 14

Okunma : 4902

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri